Andy_Chan 發表於 2006-8-12 22:13

原帖由 marioso 於 2006-8-9 20:19 發表
今日小弟放榜....高過舊年少少,有12分,
但係今日應該唔係我呢個level既人去apply F.6,
但我試下填表,但有間學校叫我interview 埋...
最後仲收埋我,(搣左下面o個張紙仔)

請問佢係咪唔岩程序???

今日報紙透露了............
葵涌某間中學偷步收生, 想問o下你報果間是否在葵涌呀???

hksf 發表於 2006-8-16 11:17

原帖由 bose_hung 於 2006-8-11 23:46 發表

小弟係 IVE 出身,
雖則小弟不才,
讀埋中七先入到 IVE ,
但係只要讀兩年就可以直入 UST Year 2 ,
即係比你所謂o既「升學樹」多一年時間;
中五入去的話,
三年文憑加兩年 HD 再入大學,
都只係比你所謂o既「升學樹」多兩年時間,
浪費o既時間有幾多?

F5 入去IVE 讀HD 唔洗5年咁多
如果有5 pass 連英文, 數學
讀3 年就可以hd 畢業
如果係ce 炒清光o既, 就要讀4 年

我都係IVE HD 畢業, 我讀913**
HD credit 畢業, 分別獲城大同理大full time degree取錄
城大更直接收我讀yr 2

同班更有5 個同學入o左中大讀

之前我o係某大交通運輸機構做o左6 個月internship

計落我唔係比上中六升大學花多o左時間....

hksf 發表於 2006-8-16 11:18

原帖由 marioso 於 2006-8-9 20:19 發表
今日小弟放榜....高過舊年少少,有12分,
但係今日應該唔係我呢個level既人去apply F.6,
但我試下填表,但有間學校叫我interview 埋...
最後仲收埋我,(搣左下面o個張紙仔)

請問佢係咪唔岩程序???

實情係因為我諗左f.6條路真係唔多岩我,想唔讀/轉去私校/去Pre-AD
我有冇方法係拎得番張紙仔??

如果你唔升f6 , 根本唔傲使拎返張紙仔
頁: 1 [2]
查看完整版本: 今日放了榜..但...