break 發表於 2006-8-26 23:39

sg 發表於 2006-8-27 19:28

原帖由 break 於 2006-8-26 23:39 發表
這就是香港九龍站上的凱旋門,
看它的外型就是多麼有建築語言了~~,
大窿又有助通風,又有環保語言耶~~
因此,大賣了~~熱賣了~~
好像售樓當日,
P叔與秀姐拍拖睇樓,
P叔就是為了拎售樓書及影模型,
而秀姐就為LI ...

售樓當日,我都知 閣下可能因為一時間拎唔到25萬本票出來,
所以上唔到去參觀之餘,仲拎唔到一套十冊的售樓書及影唔到模型,
不過唔緊要咖, 睇現樓咪仲過癮。
唔洗唔抵得上到去的人,可以上去睇喎!

hardboil 發表於 2006-8-29 08:40

因為呢個設計,睇樓盤傳真講佢係驗過的樓當中建築成本最高的

useatnet 發表於 2006-8-29 11:24

原帖由 hardboil 於 2006-8-29 08:40 發表
因為呢個設計,睇樓盤傳真講佢係驗過的樓當中建築成本最高的

亦因為呢個設計
令到實用率大大降低(受力牆厚度大增,但又計算在單位面積之中)

**亦都係樓盤傳真提供o既資料**

break 發表於 2006-8-29 19:35

sg 發表於 2006-9-3 22:56

原帖由 break 於 2006-8-29 19:35 發表

呢D名樓,係俾"名人"住架;P,你扑左邊個UNIT呀果日?
老娘都是住豐盛苑最好耶~~

要樓書??
地產經紀咪要樓書LOR,建築師就睇SHOP DRAWING架喇,;P

可是在建築師樓的Library, 樓書往往都係佔大多數。
Building Services 的人, 一生要同不少的Shop Drawings 打交道,
畫得唔好又要Architect 鬧, 真係慘 ! 有時都幾值得同情。

所以有一位Building Services 的人, 對Architect 存有一定的怨氣,
無處發洩, 於是上來italk , 見到係疑似Architectural Student,
或在建築及升降機知識層面較廣的板友,
就係度向其加以嘲諷揶揄, 以達至發洩其對Architect不滿的目的。

在此希望梁先生反省其一言一行, 糾正自己對Architect 的不滿心態,
以達至身心平衡, 此外閣下若認為自己對建築及升降機知識層面較狹隘,
亦應當謙遜地向他們虛心請教, 而非心存仇恨的嘲諷揶揄式推文及回文,
藉此提高italk文章的閱讀質素。謝謝! :)

break 發表於 2006-9-4 07:35

sg 發表於 2006-9-4 09:22

原帖由 break 於 2006-9-4 07:35 發表
有時望見兄你露愁容,使我亦感傷痛:$

天龍訣呢D打打殺殺大報仇既戲,P叔先識做架咋,咪搞到晚晚唱殘夢LOR,
老娘一向都做開"頭條新聞"架;P,徐四民至憎果個呢~~:lol

D 6口大字好正呀:$

唔使兜啦 !
你有錯咪直認囉 ! :lol :lol

break 發表於 2006-9-4 14:25

Octavian 發表於 2006-9-4 15:11

sorry, what is "Shop Drawing"? thanks
頁: [1] 2
查看完整版本: [GOOD PHOTO] 凱旋門