89B 發表於 2007-3-27 19:46

[世界火車站巡禮]-K3列車第13站---烏蘭巴托火車站

[外蒙古烏蘭巴托火車站---K3列車每周四1320到達/1350發車]

係外蒙古, 不論路軌, 火車車頭, 車卡...全部都係前蘇聯規格/車型,

可能路軌仲係用木枕, 加上整體設施十分落後, 所以
列車係蒙古境內行駛速度十分慢, 極速應該連80都無~

不過論到首都烏蘭巴托火車站就真係連我都估唔到有免費Wi-Fi上網:o
....香港唔知幾時先做到:Q

下一站
K3列車第14停車站......宗哈拉(Zonhala)火車站:time:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=198222&page=1&extra=page%3D1#pid889211

bigbrain 發表於 2007-3-28 08:45

蒙古烏蘭巴托站都很先進, 竟然連 wi-fi 都有提供.

香港的火車站應該加快腳步, 添置 wi-fi 設施, 免得落伍於人.

raylex 發表於 2007-3-29 00:44

嘩~蒙古真系汽車聯合國,
美國車同蘇聯車同一時間出現,又有韓國日本車,歐洲車都有。

架MP-618 可能系韓國車。

FBI2 發表於 2007-3-29 10:58

原帖由 raylex 於 2007-3-29 00:44 發表
嘩~蒙古真系汽車聯合國,
美國車同蘇聯車同一時間出現,又有韓國日本車,歐洲車都有。

架MP-618 可能系韓國車。

外蒙是一個極吸引本人的旅遊地方,香港有沒有旅行團去外蒙?
通常當地消費如何?

raylex 發表於 2007-4-2 03:47

原帖由 FBI2 於 2007-3-29 10:58 發表

外蒙是一個極吸引本人的旅遊地方,香港有沒有旅行團去外蒙?
通常當地消費如何?

我都想去睇下烏蘭巴托市,但是外蒙草原就麻麻喇,系外國睇到怕。

香港應該少旅行團去外蒙喇,冇咩"好睇好玩",又冇咩"好食",又冇得shopping。
都系自由行啦。

89B 發表於 2007-4-2 08:26

原帖由 raylex 於 2007-4-2 03:47 發表

我都想去睇下烏蘭巴托市,但是外蒙草原就麻麻喇,系外國睇到怕。

香港應該少旅行團去外蒙喇,冇咩"好睇好玩",又冇咩"好食",又冇得shopping。
都系自由行啦。

不過自由行都係要一班人去較好, 如果無事前安排/租車的話, 蒙古很難個人遊~
頁: [1]
查看完整版本: [世界火車站巡禮]-K3列車第13站---烏蘭巴托火車站