MCVbb 發表於 2021-4-11 12:12

消費券日後可以用來買月票?

8達通入圍消費券承辦商,咁有無機會用消費券買各款月票呢?

kitarolo 發表於 2021-4-11 12:18

政府已表明不適用於交通費用

月票已被PTFSS覆蓋
無可能雙重資助啦

shakugan2005 發表於 2021-4-11 12:59

放心啦, 何止月票, 香港就快要用糧票, 軍票, 外匯劵嫁啦, 你有月票都買唔到野食, 你有糧票都住唔到屋, 搭車請用車票, 有消費劵唔可以搭車

neoplan720p 發表於 2021-4-11 13:21

錢又唔直接派,
又要限市民將錢用係邊,
除左on nine,我都唔知講乜。

#雖則呢個政府onnine都唔係第一日既事

lsc04d11 發表於 2021-4-11 13:44

有否想太多?話公佈詳情 我睇番某報的資料整合 現階段都係吸緊商戶裝機/加入其支付平台而已。。。

Quanta 發表於 2021-4-11 14:35

消息話唔包ptfss嘅服務,應該係避免你用消費券買完,再拎補貼變相套現

szeto993 發表於 2021-4-11 15:10

neoplan720p 發表於 2021-4-11 13:21
錢又唔直接派,
又要限市民將錢用係邊,
除左on nine,我都唔知講乜。

點解唔直接派錢就係唔想畀咗筆現金你儲起咗唔消費,派消費卷就係要焗你消費刺激本地消費,台灣咪又係一樣派消費卷,當然細節上香港政府限制消費類別同無得儲夠$5000先用就真係有問題

kitarolo 發表於 2021-4-11 16:05

點解唔直接派錢就係唔想畀咗筆現金你儲起咗唔消費,派消費卷就係要焗你消費刺激本地消費,台灣咪又係一樣 ...

仲有一點係特登exclude
交通水電燃氣住房等開支
主要原因係商鋪等租值跌得
太緊要,無論係地主所收或差餉
估值都受影響,仲有當中電子付款
商中間所食嘅手續費呢……

kei_hk 發表於 2021-4-11 16:52

kitarolo 發表於 2021-4-11 16:05
仲有一點係特登exclude
交通水電燃氣住房等開支
主要原因係商鋪等租值跌得

水電煤﹑政府賬單唔可以用銷費券﹐都可以理解的。
因為﹐這些支出係振興唔到店戶生意額。

要你直接出去銷費﹐才可以振興經濟。

kei_hk 發表於 2021-4-11 17:01

點解唔直接派錢就係唔想畀咗筆現金你儲起咗唔消費,派消費卷就係要焗你消費刺激本地消費,台灣咪又係一樣 ...

隔離梳打阜的銷費券﹐好似仲難使用。;P

派$3000﹐3個月內用晒﹐每日限用$300。

使用範圍 : 只可用於購買貨品或服務,不得兌換為現金,亦不得用於娛樂場、境外旅遊服務及醫療服務等由法規訂定的特定場所或用途。

暫時來講﹐香港就無話每日限用幾多﹐起碼我可以一口氣用晒$1000。
澳門你想用來買貴少少的物品(over $300)﹐都要自己額外補錢出來。

不過﹐據講澳門一邊話可以用來坐車﹐同埋使用限制就似乎少過香港。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 消費券日後可以用來買月票?