ATSE40 發表於 2021-5-5 20:38

調整班次要張貼通告?

呢個係來自中西區區議會有關巴士路線提問入面其中一份嘅運輸署回覆:

// 巴士路線班次調整
...... 若經本署審慎考慮後有路線獲批准作班次調整,本署會要求巴士公司在實施班次調整前張貼通告,以及在公司網頁及流動應用程式中更新有關路線的時間表,供乘客及公眾人士知悉。...... //
ref.:https://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/ttc/20125/20210506_TTC_Paper_27_2021_Annex_I.pdf

言下之意即係新巴城巴喺呢一年要執正嚟做所以要每條線減班都要出通告(雖然 601 同 N121 好似當無事發生咁),咁係咪即係代表另外一間公司喺呢一年之間違反咗呢句嘢呢?定只係港島同離島先要咁做,九龍新界都唔使?

歡迎討論,同埋希望有人可以幫手問下運輸署:handshake

GD1570 發表於 2021-5-6 10:20

你太天真了。

所有時間表下面都有一句,用放大鏡先睇到嘅條款架...:lol

PV4082 發表於 2021-5-6 11:42

九巴係全港最有heart公司,又識搞曝光率,咪唔駛跟規則做野lor

User12345678910 發表於 2021-5-6 14:46

296A丶297丶276P減班並冇出通告...
頁: [1]
查看完整版本: 調整班次要張貼通告?