LN9267 發表於 2021-5-20 17:00

灣仔區議會主席透露5B大坑特別班次停辦(運輸署暫緩決定)

https://www.facebook.com/901237633284250/posts/5645277088880257/?d=n

新巴城巴節流又有新措施,大坑又成為輸家。

kay 發表於 2021-5-20 17:05

呢班車仲以為鋪路5B取代5X,最後唔開,真係慳到盡

LN9267 發表於 2021-5-20 17:07

kay 發表於 2021-5-20 17:05
呢班車仲以為鋪路5B取代5X,最後唔開,真係慳到盡

始終人家打開天窗說亮話天天也在強調有財政問題,當然要慳到盡。

即管看看灣仔區議會主席的行動有沒有成效吧。

cnquate 發表於 2021-5-20 17:20

運輸署話暫緩咗有關決定,即管睇吓之後傾成點

053h4 發表於 2021-5-20 17:23

LN9267 發表於 2021-5-20 19:21

053h4 發表於 2021-5-20 17:23
E11雙向分段算啦。

人家着重大坑前往中環及港島西區的巴士服務,E11不深入西區,加上可能東涌那邊的區議員又有意見,很難做到的。

LN9267 發表於 2021-5-20 19:22

cnquate 發表於 2021-5-20 17:20
運輸署話暫緩咗有關決定,即管睇吓之後傾成點

想不到這麼快就暫緩決定了,不過運輸署及城巴用試辦的名義去做這班特別班次,明顯就留後路去取消。

kay 發表於 2021-5-20 21:41

5X朝早都打唔爆出怡和街

當然咁講係有D過份
但呢幾十人似乎唔需要特登開班5B去照顧佢地

不過呢幾十人如果有人去果欄,石塘咀
拎呢個藉口唔放

然後PUSH 5X轉行5B走線
先係對大坑居民最大益處

反正5X唔轉跑5B
善巴年代5X都應該係被開刀路線

andrewyl 發表於 2021-5-21 10:30

kay 發表於 2021-5-20 21:41
5X朝早都打唔爆出怡和街

當然咁講係有D過份

如果 5x 唔駛減價 , 行番以前 5 號走線.
善水緊係歡迎,事實上睬你都傻。
以前城巴都好似諗過雙向收費。
或者用 怡和街打後嘅站做轉乘點。
5X 轉 5B 去堅城方向 減 $1 .
不過就好似無左件事。

053h4 發表於 2021-5-21 10:37

頁: [1] 2
查看完整版本: 灣仔區議會主席透露5B大坑特別班次停辦(運輸署暫緩決定)