Wallacetylt 發表於 2021-5-26 19:57

東北葵巴士線一問

非繁如石籬為例,去到深水埗,旺角有31B,32,35A,36B,但尖沙咀卻只有35A慢線,觀塘有即將全日的40P,過海只有936半日服務,要兜荔枝角,32,36A,36B類線相近,為何地點分配如此不平衡?
石圍角+象山+梨木樹+北葵又有冇潛質開條全日西九特快?先唔好理總站位問題。
又或者梨木樹逆走,做大窩口/楊屋道直出又可行嗎,總不用重複站位
最近又頻繁減班,碌車問題,倒客落紅小/M線轉鐵

Gary_B 發表於 2021-5-26 21:12

石籬會搭 36A?

ATENU135 發表於 2021-5-26 21:44

Gary_B 發表於 2021-5-26 21:12
石籬會搭 36A?

佢只係話32 36a 36b 服務範圍有啲重疊姐 冇話石籬會搭36a

ricky 發表於 2021-5-26 22:01

當時只當東北葵係有需求西九龍返工,同埋有有需要就搭38、40、42C或搭M線去轉地鐵去東九龍,搭M線去轉地鐵過海

chrisyy4563 發表於 2021-5-26 23:13

又係歷史問題,80年代嘅深長荔大量工廠大廈好多人返工,睇返當年36A要用3門12米車就知,變左每條街都一條線,尤其側重左落青山道,35A都係後期先改善。跟本幾條線嘅功能已經失效要重組,但係老九只會睇價錢平車一定cut,想開快線又過唔到區佬先搞到今日局面。

天空之神 發表於 2021-5-27 07:45

兜大埔道落深水埗既36B 比區棍ban 左

35X 老九想大攪但一睇客量就縮埋,同41A 差天共地;36X 回程太騎呢唔使諗

其實32+36A+36B 三合一已經可以得到一堆好可觀既車黎加強服務

上葵既道路網又太差,直達唔到西隧仲要受紅小競爭,想有心機做都難

hadboy5 發表於 2021-5-27 08:27

特快同正常班次一齊開,又咁疏,無人搭好都合理,除非晚繁後35A縮去欽州街或維港灣

ricky 發表於 2021-5-27 15:54

東北葵近年都無新屋苑,所以唔會搞好交通

samuelho668 發表於 2021-5-27 19:39

ricky 發表於 2021-5-27 15:54
東北葵近年都無新屋苑,所以唔會搞好交通

石籬中轉屋會重建, 不過要等起碼五年先落成

ricky 發表於 2021-5-28 10:10

samuelho668 發表於 2021-5-27 19:39
石籬中轉屋會重建, 不過要等起碼五年先落成

咁應該A30通車快過石籬中轉屋重建
頁: [1] 2
查看完整版本: 東北葵巴士線一問