GU9338 發表於 2021-6-8 14:15

如何善用閒置車隊

如果大家搭車經過東岸路、港珠澳、欣澳站同迪士尼
應該都見到有幾十架城巴專二同埋嶼巴單層泊咗好一段時間,有部分更加泊咗超過一年

自問諗法比較悲觀
可能有版友覺得好快會迎來「報復式旅遊」
但我個人認為唔到 2024-25 年,航空業都未能完全回復正常

咁問題就來了,如果呢批閒置車隊真係諗住泊多幾年需求回升先出返街
淨係一堆 sunk cost 都已經夠晒唔開胃,亦做唔到「開源」作用
咁呢批專二雙層同埋嶼巴車隊,又可以如何善用 ?

舉下例等各位拋磚引玉

1. 專二線加強服務 (e.g. 東涌 <> 港島東新線 , A 線入國泰城回復有限度服務,加強 ExxC 服務)
2. 借更多車去專一 (e.g. 65xx / 85xx 借去專一中等客量路線,騰出原有車隊做其他用途,但專一應該有排都唔會有車退)
3. 開辦豪華巴士服務 (類近 P960/P968 個種)

===
嶼巴受制於路線少而且 YM 難以入嶼南,諗法比較受局限
4. 填補北大嶼現有路線不足 (e.g. 東涌北 <> 民航處,但只能繁時限定而且會同計劃中既 901 撞服務)
5. 係現有路線基礎下開短途服務 (e.g. B2 短棍全日來回藍地 <> 元朗站搶九巴 / 輕鐵客)

歡迎集思廣益 :handshake

Kj2052 發表於 2021-6-8 14:17

一早在F1版建議咗開P962,P969,P930
只係善水充耳不聞

嶼巴我建議YM提早退役,或者比狗巴試郊區線

053h4 發表於 2021-6-8 14:18

68A_ 發表於 2021-6-8 14:18

建議盡快開辦屯洪元線,屯洪天線

053h4 發表於 2021-6-8 14:19

kay 發表於 2021-6-8 14:19

問題係有錢賺既新業務唔多

不過COVID19再發展落去
應該長遠只係流感形式

抗疫長時間一黎疲勞
二黎嚴重影響經濟

不過當COVID19係場戰爭
有破壞才會有建設的話

經濟應該唔會好似過去十年一潭死水

kingprowm 發表於 2021-6-8 16:51

可惜嶼南,羌山道行唔到 12 米雙層車

如果唔係可大開 R11 / 21 / 31 / 41 等線直達昂平和大澳

B.B.B. 發表於 2021-6-8 17:13

改裝成組合屋,作為基層市民編配公屋前的過渡性房屋安排。

lsc04d11 發表於 2021-6-8 17:31

有車都冇司機嘛某巴士公司講嘅

英雄 發表於 2021-6-8 18:03

頁: [1] 2
查看完整版本: 如何善用閒置車隊