s20141095 發表於 2021-6-8 17:35

九巴一手前豪華巴士規格的Volvo B8L載客量

這批2018年訂購150輛巴士其中一種規格是用於P960線的86座位豪華巴士,這批規格合共7輛,早前已經全數抵港。但後來九巴決定改用10輛前龍運二手同款巴士代替,原有這批規格的86座位巴士已經改為普通巴士身份等待出牌,車輛規格詳情如下:

樓上座位Upper deck seating:55人
樓下座位Lower deck seating:31人
樓下企位standing:47人

合共Total 133人

來源:工程部

VA73@2A 發表於 2021-6-8 17:52

好彩樓上冇加位,好耐都冇見樓上55座嘅12米車出牌:'(:'(

另外想問吓下面嗰條link話九巴堆B8有一款係屬於大水塘版本(冇行李架),但又好似無見過,係加返位定係本身都係行李架版嗰批黎
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1124463-1-1.html

s20141095 發表於 2021-6-8 17:56

VA73@2A 發表於 2021-6-8 17:52
好彩樓上冇加位,好耐都冇見樓上55座嘅12米車出牌

另外想問吓下面嗰條link話九巴堆B8有一款係屬於大 ...

有關大水塘規格已經早前改為全座位

AtrHenu 發表於 2021-6-8 18:07

s20141095 發表於 2021-6-8 17:56
有關大水塘規格已經早前改為全座位

係咪就係XB打後個V6B原本屬於大水塘個批規格.

btw,我諗呢批133座會有可能用嚟行P96_系的後備車,到真正取消的時候就可以借D俾長勝行E32A或R8.:lol

ky927 發表於 2021-6-8 18:13

我想知豪華車張椅有幾豪華?俾10個usb一個位但係張櫈同宜家一樣都係無用

ClementWan 發表於 2021-6-8 18:28

AtrHenu 發表於 2021-6-8 18:07
係咪就係XB打後個V6B原本屬於大水塘個批規格.

btw,我諗呢批133座會有可能用嚟行P96_系的後備車,到真正取 ...

大水塘個批好似係橙牌

英雄 發表於 2021-6-8 18:35

VA73@2A 發表於 2021-6-8 18:41

ky927 發表於 2021-6-8 18:13
我想知豪華車張椅有幾豪華?俾10個usb一個位但係張櫈同宜家一樣都係無用

同龍運A車張橙一樣

VA73@2A 發表於 2021-6-8 20:00

另外想問係咪獨立整個新嘅車隊編號俾佢吔 定係 照係V6B

10897106606 發表於 2021-6-8 20:03

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 九巴一手前豪華巴士規格的Volvo B8L載客量