shakugan2005 發表於 2021-6-12 13:57

天空之神 發表於 2021-6-12 13:54
無計,大角咀碼頭要拆其實大部分都係散去奧運同埋維港灣

但66 同72 要調走就後話啦

咁之後又抽哂維港灣D車去柏景灣, 即係唔需要柏景灣?

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-12 14:04

樂仔〞 發表於 2021-6-11 00:31
嗰撻地將來唔係想塞哂 D 小巴入去咩?
巴士應該就明顯無望,繼續靠大角咀比位啦,反正大大個維港灣無人用 ...

近年巴士公司明顯唔想用遠離旺區市中心嘅偏遠車站,塞出塞入都用多幾部車。好似尖麼喺正正中心可以快嚟快走,又好似287X咁大循環當加個定時點。旺火唔使搬落去,但水務處加埋巴士站位就可以多啲機會用少啲嘅車開到新路綫。

天空之神 發表於 2021-6-12 14:04

shakugan2005 發表於 2021-6-12 13:57
咁之後又抽哂維港灣D車去柏景灣, 即係唔需要柏景灣?

咁柏景灣在後又服務到更多人

如果解決到旺角-大角咀既交通係應該將部分線踢入去

不過水務署拆左之後可能會有新站解決旺角交通

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-12 14:13

HG6729 發表於 2021-6-11 06:10
其實旺火唔係大又唔係好理想總站 最大問題旺角除咗旺火 奧柏維呢個奧運三站直到佐敦冇位可以做大形總站…...
旺火算係咁,經親旺角離唔開旺角道/西洋菜街/先達/匯豐/洗衣街,點都走唔甩會塞,去遠啲站頭隨時又要多一兩部車
好似271由廣東道踢去西九龍站拗咗好耐,最後都要加車。

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-12 14:19

天空之神 發表於 2021-6-12 14:04
咁柏景灣在後又服務到更多人

如果解決到旺角-大角咀既交通係應該將部分線踢入去

旺火本身冇問題
問題在於旺角街道本身嘅流量同吞肚量
旺火係逼啲但太多車時提早開踢走啲車其實冇乜問題
只係一出車就喺弼街倒塞死咗要慢慢等前面消化旺火開去先達,下繁10分鐘係基本

水務處有新建築物加天橋加埋新世紀同本身起咗廿年嘅旺角天橋,減少咗用行人紅綠燈就會有啲幫助

天空之神 發表於 2021-6-12 14:46

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-12 14:19
旺火本身冇問題
問題在於旺角街道本身嘅流量同吞肚量
旺火係逼啲但太多車時提早開踢走啲車其實冇乜問題

如果再踢埋 104 行基榮三角去界限街會好好多
當然旺角塞車一半係的士等客另一半係紅小等客

旺角無哂街邊小巴站一早正常返哂
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 聯運街爆水管,多線九巴改道