LN9267 發表於 2021-6-11 21:44

政府向立法會提交有關三個專營權續期的文件

https://www.legco.gov.hk/yr20-21/chinese/panels/tp/papers/tp20210618cb4-1087-3-c.pdf

整體來說,政府引用乘客調查,説多數人滿意三間專營巴士公司的服務,但亦說明新巴的營運前景不樂觀,亦表示會在6月18日至9月10日展開公眾諮詢。

qunow 發表於 2021-6-11 21:58

新 巴 因應乘客量急跌 而 調 整 服 務,一 如 城 巴 (專營權二 )和 龍 運 的情況,其 平均脫班率 在 2020 年上半年 大幅上 升 至 11.1%

Kj2052 發表於 2021-6-11 22:01

龍運呃完里數未

chak 發表於 2021-6-11 22:21

新巴脫班問題的確嚴重,但係我覺得政府會繼續批出專營權嘅機會唔細

天空之神 發表於 2021-6-11 22:28

新巴脫班問題的確嚴重,但係我覺得政府會繼續批出專營權嘅機會唔細

除非大家齊心入信入紙射爆其中一間

但香港既政治環境,除非有其他勢力介入否則無機會

tina 發表於 2021-6-11 22:35

就算新巴唔批佢都可以用城巴名義直接攞返返黎

psypericarp 發表於 2021-6-11 22:45

龍運脫班比我想像中高,特別其實大部分線都冇經過非常繁忙既路段(除左吐露港,同埋荃灣部分位置),相對個服務其實做得更加一般,新巴脫班率都高,不過乘客滿意比例唔算好低,好大機會續牌!我覺得有機會行政指令重組路線,西區南區都有機會

99MAN 發表於 2021-6-13 19:23

聾運幾時先肯加E線落九巴嘅轉車站轉乘優惠同月票計劃?希望議員爭取以上述兩項條件換取聾運續牌。

thorchan 發表於 2021-6-13 20:59

99MAN 發表於 2021-6-13 19:23
聾運幾時先肯加E線落九巴嘅轉車站轉乘優惠同月票計劃?希望議員爭取以上述兩項條件換取聾運續牌。 ...

月票就算吧啦。至於九巴轉乘就真係得啖笑,佢依家做緊的得E31。不過個轉乘其實有部份同E21A撞哂,轉乘得不如直接上E21A。

Quanta 發表於 2021-6-14 15:36

thorchan 發表於 2021-6-13 20:59
月票就算吧啦。至於九巴轉乘就真係得啖笑,佢依家做緊的得E31。不過個轉乘其實有部份同E21A撞哂,轉乘得 ...

龍運九巴轉乘, 基本上只會喺同城巴搶客嗰陣出現啦 (除咗 A 線減 6 蚊嗰種)

頁: [1] 2
查看完整版本: 政府向立法會提交有關三個專營權續期的文件