kk12120 發表於 2021-6-17 17:52

匯達交通將贊助1,000張新巴 「人力車觀光巴士」全日票配...

匯達交通將贊助 1,000 張新巴「人力車觀光巴士」全日票配合政府的疫苗接種計劃
ref:http://www.bravobus.com.hk/tc/up ... 7062021_GVD_chi.pdf

kay 發表於 2021-6-17 17:57

日日蝕錢仲可以贊助20萬
面子原來很重要;P

lsc04d11 發表於 2021-6-17 18:12

咪贊助囉名義上話20萬 但實際上都唔洗支出因為車就一直行 已成定局的支出 除非取消要賠錢   收到獎品嗰個頂盡咪慳左來回20蚊過海費其他車程都係唔中獎都唔會搭嘅車程

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-17 18:14

咪贊助囉名義上話20萬 但實際上都唔洗支出因為車就一直行 已成定局的支出 除非取消要賠錢   收到獎品嗰 ...

Sunk cost

HR1377 發表於 2021-6-17 18:28

冇錢買燒豬,有錢贊助人力車一日票
現在H1/2不多人搭,最抵搭人士係兩蚊客

Ohm 發表於 2021-6-17 19:21

咪贊助囉名義上話20萬 但實際上都唔洗支出因為車就一直行 已成定局的支出 除非取消要賠錢   收到獎品嗰 ...

仲做埋宣傳,等其他人知道原來人力車仲生存緊,不過係咪負面宣傳就唔知喇

Quanta 發表於 2021-6-17 21:32

kay 發表於 2021-6-17 17:57
日日蝕錢仲可以贊助20萬
面子原來很重要

唔係面子 而係同政府嘅關係
政府話要商界谷針 你唔參加即係唔愛國啦
下次想投新線想加價嗰陣呢...

siupy 發表於 2021-6-17 23:30

送埋啲垃圾 ;P

miklcct 發表於 2021-6-18 00:03

不如送1000張9字頭城巴西隧過海車票(962 969之類)好過,制衡下九巴都好。

kei_hk 發表於 2021-6-18 10:08

Quanta 發表於 2021-6-17 21:32
唔係面子 而係同政府嘅關係
政府話要商界谷針 你唔參加即係唔愛國啦
下次想投新線想加價嗰陣呢... ...

咁你用另一個角度去睇﹐理論上越多人打針﹐疫情就越控制得好﹐市面就越興旺﹐市面越興旺就多左人坐車﹐甚至乎通關有望。

所以﹐派下一些成本低的獎品出來﹐一來當係賣下廣告﹐二來又引下人打針。
做商家﹐成本唔係好低﹐玩得過。
最緊要有人牽頭做第一個。

當然﹐你話第一個拎野出來抽獎﹐送樓就真係正如你所講﹐有些壓力半迫半自願拿出來抽獎﹐做帶頭作用。

頁: [1]
查看完整版本: 匯達交通將贊助1,000張新巴 「人力車觀光巴士」全日票配...