ricky 發表於 2021-6-20 21:06

太子道東東行采頤花園站7月1日起遷回原位置

新蒲崗太子道東東行采頤花園站車坑已建好,在采頤花園及景泰苑之間,新建的新蒲崗至啟德行人天橋的橋底,近四美街出太子道東通道,屆時將靠近太子道東彩虹邨站的巴士站搬去呢度,預計路線包括1A、13D、17、93K、107、213D、296C、296P、297,但看來坑位細,可能搬遷路線無上述咁多。

注:黃大仙區議員陳啟淳已透露,由7月1日起,上述路線會遷回這位置。

FT7052 發表於 2021-6-20 21:12

想問下大約10年前以前93K/40嗰啲線, 要轉入去埋站嗰個位, 而家變咗咩??

ricky 發表於 2021-6-20 21:39

想問下大約10年前以前93K/40嗰啲線, 要轉入去埋站嗰個位, 而家變咗咩??

我諗你係講新蒲崗工廠大廈(即今景泰苑)對出的站,自2017年新蒲崗至啟德差館的架空橋開始拆卸起,分站先後搬去景泰街同彩虹邨位置。

6516 發表於 2021-6-20 21:59

ricky 發表於 2021-6-20 21:39
我諗你係講新蒲崗工廠大廈(即今景泰苑)對出的站,自2017年新蒲崗至啟德差館的架空橋開始拆卸起,分站先後 ...

佢應該係問緊以前係橋底要轉入去果個站嘅位變左咩野
唔係問個站搬左去邊

而以前果個位, 其實就係呢個新巴士站
只係上面由行車天橋變左做行人天橋

dcyw 發表於 2021-6-20 22:01

就是今天太子道東/四美街交界

ricky 發表於 2021-6-20 22:36

唔係問個站搬左去邊

係,但車坑重新起過

FT7052 發表於 2021-6-20 22:47

唔係問個站搬左去邊

係呀, 記得個站好短, 擺得兩架巴士左右

6516 發表於 2021-6-20 23:08

11米勉強都塞到3架嘅:lol
睇番google map, 有啲懷疑係用番以前果條橋躉

ricky 發表於 2021-6-21 07:41

而家都係放兩架巴士到

巴士的膠 發表於 2021-6-21 08:15

6516 發表於 2021-6-20 23:08
11米勉強都塞到3架嘅
睇番google map, 有啲懷疑係用番以前果條橋躉

唔係,條新橋比較靠東的,舊橋在現時行人隧道位置。

話時話,明明四美街沿途都會大興土木,但舊行人隧道同鑽石山果邊嘅隧道似乎無計劃駁埋。
頁: [1] 2
查看完整版本: 太子道東東行采頤花園站7月1日起遷回原位置