wahfu 發表於 2021-6-24 12:04

論車長對無理客人的拒絕方法

呢單為例,一開始就唔應該俾佢上車,再者佢唔肯落車應報警。

UR7523UV7523 發表於 2021-6-24 12:06

cap圖可唔可以打返圖片源頭呀,就咁放上嚟有冇問過圖主架

B.B.B. 發表於 2021-6-24 12:53

又要放佢上車 搞事呀

天空之神 發表於 2021-6-24 12:56

摺車都唔比上啦

當然車長唔會阻止到開門後咩人上車既

尤其頭閘2 邊開哂

VA73@2A 發表於 2021-6-24 13:02

B.B.B. 發表於 2021-6-24 12:53
又要放佢上車 搞事呀
有時control唔到
可能條友上車之前車長已經喝佢唔好上,但佢要格硬扯開到門俾錢上車都無辦法
就算個車長關得切門,條友咪企喺車頭擋住你走

jpoon 發表於 2021-6-24 13:20

都係大陸啲司機夠薑,你唔落車佢索性唔開車,仲可以話因為畀乘客激親而身體不適
香港?唔知阻住公司搵錢會唔會畀人炒呢?

tommy14D 發表於 2021-6-24 15:11

一齊推佢落車,何必要整車人陪佢🤬🤬

Waiyin12 發表於 2021-6-24 21:50

jpoon 發表於 2021-6-24 13:20
都係大陸啲司機夠薑,你唔落車佢索性唔開車,仲可以話因為畀乘客激親而身體不適
香港?唔知阻住公司搵錢會 ...

乘客須知好似有一條 "車長有權拒絕乘客登車" ,亦有攜帶大型物品上車嘅要求

jpoon 發表於 2021-6-24 21:54

Waiyin12 發表於 2021-6-24 21:50
乘客須知好似有一條 "車長有權拒絕乘客登車" ,亦有攜帶大型物品上車嘅要求 ...

但成架車得一個司機,巴士站又冇人幫手,除咗有人報警真係冇乜嘢可以做到
最慘係唔知公司會唔會撐司機,萬一報完警後搞到D客遲到投訴,司機又唔知會唔會有手尾跟

PC2625 發表於 2021-6-24 23:47

以前試過幾次有乘客企樓上樓梯口, 車長停在巴士站上客後沒開車後, 分別用以下方法:

方法(1): 呼喝有關乘客落下來;
方法(2): 關掉引擎, 呼喝有關乘客落下來, 否則不開車;
方法(3): 不斷播放<不可在上層站立>錄音呼籲, 如對方不理會, 會繼續播, 讓乘客忍不住出聲給對方壓力.

所以, 在特殊情況下, 不開車是容許的, 而且是最佳方法避免動粗, 大部份乘客亦會諒解!
頁: [1] 2
查看完整版本: 論車長對無理客人的拒絕方法