User12345678910 發表於 2021-6-30 12:16

某電視台播出具誤導性的節目,指屯馬綫通車前來往將軍澳要轉2次車

明明可坐796X/105/297/93K一程車直達(雖然後2者較慢,但297計埋等車也不會如電視台所說的超過1小時)
鐵反而真係要轉2次車

User12345678910 發表於 2021-6-30 12:19

我懷疑受訪者以前保鐵去到彩虹先轉巴士,因為即使康城都可797/98轉796X/297,不用1小時

User12345678910 發表於 2021-6-30 12:21

補充:來往九龍城與TKO(標題無法編輯)

kay 發表於 2021-6-30 12:29

出發點同終點不清楚
好難講對錯

eternalflame 發表於 2021-6-30 12:45

樓主可否用web版本修改貼文而非灌水? 無記錯係另外嘅post已經俾其他人提醒過

User12345678910 發表於 2021-6-30 12:51

eternalflame 發表於 2021-6-30 12:45
樓主可否用web版本修改貼文而非灌水? 無記錯係另外嘅post已經俾其他人提醒過 ...

Web版本我都唔識修改標題

neoplan720p 發表於 2021-6-30 13:07

算啦,呢個電視台就算播假新聞,都唔會有任何懲罰。
This is HK.

AtrHenu 發表於 2021-6-30 13:26

kay 發表於 2021-6-30 12:29
出發點同終點不清楚
好難講對錯

如果個客由宋皇台去寶琳的確要轉兩次(一次係鑽石山,另一次係調景嶺)所以個記者講得無錯啵,但講到尾是旦台個報導手法又的確誤導觀眾的.:lol

User12345678910 發表於 2021-6-30 13:40

AtrHenu 發表於 2021-6-30 13:26
如果個客由宋皇台去寶琳的確要轉兩次(一次係鑽石山,另一次係調景嶺)所以個記者講得無錯啵,但講到尾是旦台 ...
佢講屯馬通車前(即其他公共交通工具啦)。Btw,就算佢想講屯馬通後都應講明要轉2次車係鐵路,唔係巴士小巴,咁會令非巴迷/將軍澳居民以為搭鐵係最快...事實上796X(將軍澳丶調景嶺丶康城站)及105(寶琳站及康翠)先係最快...

KE7066 發表於 2021-6-30 13:42

受訪者自己咁講你確認唔到係咪真架喎:L
頁: [1] 2
查看完整版本: 某電視台播出具誤導性的節目,指屯馬綫通車前來往將軍澳要轉2次車