SWR 發表於 2021-7-6 11:10

車長搬走佔輪椅位手推車 涉刑毀被捕

(上圖由 hkitalk.media 所加)

昨(7月5日)晚上7時許,據報一名59歲姓陳婦人,搭巴士途經秀茂坪順利邨對開巴士分站時,其放於車上的一輛手推車,被31歲姓李男車長移至車內行李架,導致車仔及保溫壺有損毀。警方趕抵調查後,以涉嫌「刑事毀壞」拘捕車長。

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E ... 0%E8%A2%AB%E6%8D%95

婦人什麼背景? 損毀車仔及保溫壺有損毀就要拘捕車長?

letter_li 發表於 2021-7-7 10:46

https://www.hk01.com/article/646907?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

婦人手推車被拋出巴士外 車長涉刑毀被捕 九巴:男乘客所為

據悉,將手推車拋出車外是另有其人,閉路電視顯示是一名男乘客所為。

js904 發表於 2021-7-6 13:03

呢啲情況都唔知係咪有心裝人,

不過司機同其他乘客正常都唔可以郁其他乘客財物, 否則整爛就告得刑毀, 唔爛可以話你偷。

最安全係叫佢放好, 唔聽咪打返上台唔開車

61233 發表於 2021-7-6 13:10

HR1377 發表於 2021-7-6 13:29

61233 發表於 2021-7-6 13:10
有行李架又唔用之後仲要人地幫埋你,最後仲要咬返人轉頭! 有病!
仲有,冇證據物件上的裂痕係車長造成,之後 ...

如果車長郁乘客物品後導致損毀,車長有機會負上刑責

車長遇到這些情況正常做法係叫乘客移走物品,否則不開車、call台或報警

Quanta 發表於 2021-7-6 13:40

咁樣拉得個司機 一係個阿婆有背景 一係睇個司機個款唔順眼想砌佢啦。好似之前新巴不小心駕駛案咁

tommy14D 發表於 2021-7-6 19:44

Quanta 發表於 2021-7-6 13:40
咁樣拉得個司機 一係個阿婆有背景 一係睇個司機個款唔順眼想砌佢啦。好似之前新巴不小心駕駛案咁 ...

九巴話唔關司機事,CCTV睇到係男乘客做。關司機乜事呢,亂甘拉人

HR1377 發表於 2021-7-6 19:46

tommy14D 發表於 2021-7-6 19:44
九巴話唔關司機事,CCTV睇到係男乘客做。關司機乜事呢,亂甘拉人

如果CCTV影到其他男乘客搬手推車,可以還車長清白

manlok 發表於 2021-7-6 22:36

HR1377 發表於 2021-7-6 19:46
如果CCTV影到其他男乘客搬手推車,可以還車長清白

南深圳公安係唔會做錯架, 你有南深圳公安可能拉錯人既想法可能已經觸犯國安法了

61233 發表於 2021-7-6 23:14

cwsj2003 發表於 2021-7-6 23:29

應付呢種刁民,最簡單都係call台過車,同佢糾纏冇意思; 呢重缺德乘客濫用輪椅位肯定唔係第一次,只要佢下次再同樣咁做,車長照樣唔開車就即管睇下佢可以持續幾耐; 平時都見唔少人用輪椅位安全帶紮住部手推車,自己坐到遠一遠:@:@:@;企側邊看住部手推車都算,離曬大譜
頁: [1] 2
查看完整版本: 車長搬走佔輪椅位手推車 涉刑毀被捕