Kj2052 發表於 2021-7-11 18:17

陰濕青沙轉乘

是咁的,今日諗住大角咀去沙市,坐287x去到大圍先轉車再叫幾飛落沙市
去到大圍一落車已經見到249x就上車,諗住有bbi,點知收全費
在狗巴網頁又唔明顯揾到轉乘優惠限制,之後上巴典先知道
因為我十世都唔用一次青沙轉乘,所以佢唔寫我唔知是正常

岩岩打去同狗巴嘈,狗巴死都話有呢個限制唔肯賠

Update:已同tcu投訴,同埋終於再一次打得通狗巴,已威脅報消委會

留底link:http://archive.today/aJMZw

shakugan2005 發表於 2021-7-11 18:32

巴典係咩黎? 九巴官方寫左咩? 九巴官方冇寫即係叫你自己拍張卡落去試下, 試到有優惠就你好彩, 試到冇優惠可以即管向九巴追, 追到有未有追唔到未自己唔好彩下次仲咁搭九巴? 理論上係方向正確就得實際上係成日唔清唔楚有時分段左係冇轉乘優惠, 我就試過72轉74A(富豪花園上車)係冇轉乘優惠, 樟樹灘前上車就有轉乘優惠但冇即日回程!

edhong 發表於 2021-7-11 18:40

lsc04d11 發表於 2021-7-11 18:42

佢實會話係”建議轉乘巴士站”而唔係必須嘛有時越係巴迷思維就越會蝕底

Ohm 發表於 2021-7-11 20:21

九巴(其實不只九巴)轉乘就係咁劣,成日焗人要喺個隧道轉車站到食塵,有時想變通少少都唔得,但咁多年嚟都無咩議員有爭取過改變

kitarolo 發表於 2021-7-11 20:47

Ohm 發表於 2021-7-11 20:21
九巴(其實不只九巴)轉乘就係咁劣,成日焗人要喺個隧道轉車站到食塵,有時想變通少少都唔得,但咁多年嚟都 ...
但以城隧為例僅九巴可合法到達
再增設轉乘點可能衍生其他問題

ricky 發表於 2021-7-11 21:06

如果唔花時間研究,都在隧道轉車站較穩陣。

流星☆雨 發表於 2021-7-11 21:09

建議轉乘巴士站,建議呢兩個字已經可以同九巴嘈返轉頭

hoi_him 發表於 2021-7-11 21:18

屯轉可以入到屯門先轉

Ohm 發表於 2021-7-11 21:46

kitarolo 發表於 2021-7-11 20:47
但以城隧為例僅九巴可合法到達
再增設轉乘點可能衍生其他問題
城隧係特例
除咗青沙之外,大老山都一定要係隧道轉(或者係相同收費嘅車站),有時呢個設定就真係玩客
例如如果先坐286M/85M再轉85X,喺亞公角街轉,係只有 -$4.2轉乘,去到大隧先有得補差價,但繁時就盞搞,隨時去到大隧就被小瀝源啲人上到頂閘 (屯馬未通車前)
屯轉同大欖就好似係之前之後都可以轉,將轉唔知,獅隧就最賣大包,咩分段、就算相反方向都有$4.2

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 陰濕青沙轉乘