HS112 發表於 2021-7-18 16:00

九巴豪華線貴近半 難吸邨巴客

九巴即日起試辦兩條豪華過海路線,來往港島及屯門和元朗。
收費較普通路線貴近半。有邨巴乘客認為,邨巴已可提供類似服務,未必改乘豪華巴士。

https://news.now.com/home/local/ ... M08EHyunCs2WpJ3--Js

平過專營巴士嘅3+2都係有吸引力過你啲唔知會唔會出嘅機場櫈巴士

he_01 發表於 2021-7-18 16:05

重點係人地邨巴夠快夠直接

VA73@2A 發表於 2021-7-18 16:12

he_01 發表於 2021-7-18 16:05
重點係人地邨巴夠快夠直接

淨係停屯轉(P960)/大欖(P968)+西隧已經輸晒

kay 發表於 2021-7-18 18:16

人地都唔似旨在打邨巴客
而係睇下渣車既會唔會坐架好少少巴士

或者有原本搭客比得起錢坐貴車
咁正線咪有空間清客

cruisesnet 發表於 2021-7-18 23:20

如果有預約,平日係公路尾站果堆客保證有得坐都有吸引力既

LN9267 發表於 2021-7-19 00:20

人地都唔似旨在打邨巴客

說真,如果吸引到這些乘客坐巴士,對解決塞車問題也有幫助。

東鐵頭等存在這麼多年,繁忙時間也有不少捧場客,百貨應百客。

我覺得只要P960路線可以靈活一些,例如行屯赤出去,應該會受歡迎。

ksmbh 發表於 2021-7-19 00:33

豪巴車廂硬件同普通巴士根本冇大分別
行距寬少少都唔會吸引開車既唔開車
根本豪巴只係幫巴士公司揾方法賺錢
巴士公司被鐵路搶客
係有競爭力的路線視貴價服務
測試乘客承受能力開拓財源
P960 P968定線亦同960 968極似
既不大力開拓新客源 (如覆蓋東區)
亦不見得盡力特快

相信最大價值係未來960 968不再加班
乘客上升/班次調整便改善P960 P968服務
挶尾站(尾幾站)客搭P線先買到座位...
希望不要講中

qunow 發表於 2021-7-19 01:31

人地都唔似旨在打邨巴客

係就用一排三個位啦

Man@MFHK 發表於 2021-7-19 01:43

VA73@2A 發表於 2021-7-18 16:12
淨係停屯轉(P960)/大欖(P968)+西隧已經輸晒

完全唔知點解要停轉車站,搭P線可以免費轉乘其他九巴線?

HU6455 發表於 2021-7-19 08:35

Man@MFHK 發表於 2021-7-19 01:43
完全唔知點解要停轉車站,搭P線可以免費轉乘其他九巴線?

執死雞心態! 係轉車站,執得一個賺一個!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴豪華線貴近半 難吸邨巴客