m_rd08 發表於 2021-7-20 23:17

914,970/X,971,973港島方向恢復原有前往西隧轉車站路線

由2021年7月21日上午10時開始,連接佐敦道至西區海底隧道(香港方向)的專利巴士下行斜路將會重開。

巴士路線第970,970X,971,973及914 號線(往香港方向),將恢復原有路線駛經該下行斜路往收費廣場巴士站。

Ref: https://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_62980.html

dennis28a 發表於 2021-7-21 00:13

等左咁耐終於完工,起碼兜少個圈

dydx 發表於 2021-7-24 22:17

dennis28a 發表於 2021-7-21 00:13
等左咁耐終於完工,起碼兜少個圈

不過臨落斜要停多一枝燈
條路直咗少少但未必快咗

巴士的膠 發表於 2021-7-24 22:48

不過臨落斜要停多一枝燈
條路直咗少少但未必快咗

914重點係渡船角自轉,呢段路就算兜圈路程都唔長,又無燈。

hokachung 發表於 2021-7-25 02:37

不過臨落斜要停多一枝燈
條路直咗少少但未必快咗

埋完柯士甸站慳返唔洗cut線都幾好

PC2625 發表於 2021-7-25 08:32

但可能仍有車長唔熟路, 前日上午我在西隧口等 905, 見有一架九巴 914 用錯直另一個接駛入收費亭的行車天橋, 行下停下不知所措, 後來過了收費亭停了車及與有隧道公司職員埋去交談, 好似想(返轉頭), 但我已上了 905 入緊隧道, 距離及角度問題影不到相看不到車牌, 其實如果車長返唔到轉頭照去飛隧道口站, 會否被巴士公司處分?

lwb701 發表於 2021-7-25 09:10

PC2625 發表於 2021-7-25 08:32
但可能仍有車長唔熟路, 前日上午我在西隧口等 905, 見有一架九巴 914 用錯直另一個接駛入收費亭的行車天橋, ...
其實圓方落嚟有限制七米長以上車輛禁止使用。隧道公司保留運用西區海底隧道附例嘅權利控告司機。

頁: [1]
查看完整版本: 914,970/X,971,973港島方向恢復原有前往西隧轉車站路線