ATSE40 發表於 2021-7-21 13:32

二零二一年三至五月葵青區巴士脫班報告

文件分為 三至四月 及 五月 兩部分:

三至四月:
>7.5%
上繁:31M(31P),35A(35X),40X,47X,48X,49X
下繁:36,36M,37,38,40X,41M(41P),43B,44,46X(46P),47X,48X,49X(49P),58M(58P),60X,61M,73X,278X
全日:6,31M(31P),35A(35X),37,38(38P),40X,42C(X42C,X42P),43A(43D),44,46X(46P),47X,48X,49X(49P),57M,58M(58P),60X,61M,67M,73X(73P),235,278X(278P)

5-7.5%
上繁:32,37,38(38P),42C(X42C,X42P),43A(43D),44,46X(46P,46S),67M,278X(278P)
下繁:31,31B,34,35A(35X),36B,42A,42M,43,43A,57M,67M,68X,235,235M,243M,248M
全日:5(?),248M,31,31B,36(36X),36B,36M,41M(41P),42A,42M,43,43B,235M,243M(243P)

五月:
>7.5%
-

5-7.5%
上繁:-
下繁:31,47X
全日:47X

ref.:https://www.districtcouncils.gov ... C/21077/58_2021.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上

GU9338 發表於 2021-7-21 13:41

40X 46X 47X 48X 49X 73X 278X 係三四月全部上晒 >7.5%
五月大部分都有 2.5%-7.5%
城隧線真係 hea 做到一個點 .......

可惜 43X 係荃灣區路線睇唔到數據
唔知會唔會係半斤八兩 ?

kay 發表於 2021-7-21 14:02

九巴選擇性揀地區脫班

Kj2052 發表於 2021-7-21 14:06

7月278x脫班率會唔會過10%呢

珀島魚蛋 發表於 2021-7-21 14:08

Ricky403 發表於 2021-7-21 14:37

六七月40應該會上榜:lol甩到一個點

psypericarp 發表於 2021-7-21 15:48

一早已經講過城隧線近呢幾個月係脫班嚴重好多,好多人話要保存實力,但係其實真係唔係太覺得個班人會走去坐鐵,因為城隧線比鐵路平同快,所以只能話減班唔需要準則

chamberlain 發表於 2021-7-21 16:01

psypericarp 發表於 2021-7-21 15:48
一早已經講過城隧線近呢幾個月係脫班嚴重好多,好多人話要保存實力,但係其實真係唔係太覺得個班人會走去坐 ...

有黨鐵競爭: 唔夠快,唔夠平,爭唔贏,要減班
獨市: 保存實力,留返啲車同黨鐵鬥,開拓其他客源

結論:點都要收車

chamberlain 發表於 2021-7-21 16:02

Kj2052 發表於 2021-7-21 14:06
7月278x脫班率會唔會過10%呢

唔會
九巴會造數,開短棍:handshake
繼續維持5-7.5%脫班率

WN4156 發表於 2021-7-21 16:51

47x 成日非繁10收到12,預咗
頁: [1] 2
查看完整版本: 二零二一年三至五月葵青區巴士脫班報告