jacky03 發表於 2021-7-21 14:49

將藍隧道指示牌

左邊嗰牌應該係坑口同寳琳起一個

Justshamxx 發表於 2021-7-21 16:51

終於見到6號幹線嘅苗頭啦:loveliness::loveliness:
期待將藍隧道通車!

eternalflame 發表於 2021-7-21 22:42

第一個路牌點解第一格同第三格都係向上箭咀? 而且中間「九龍」會多左個括號?
第二個應該係P2路向隧道方向, 左線係唔係「將軍澳 (東)、工業邨」? 搞乜又自創左個將軍澳 (東)出黎?

jacky03 發表於 2021-7-21 23:02

eternalflame 發表於 2021-7-21 22:42
第一個路牌點解第一格同第三格都係向上箭咀? 而且中間「九龍」會多左個括號?
第二個應該係P2路向隧道方向,...

Q1.圖一係翠嶺路西行方向,近調景嶺體育館,所以往坑口同埋將軍澳站都係上箭咀,但下面就唔知了:dizzy:,應該係印錯,而中間「九龍」嗰括號應該係表示7號幹線,廢時日後有人認錯(不過有時間顯示會塞幾耐算唔算德政?:lol

Q2.係,不過比起將軍澳(東),我認為往將軍澳(南)、坑口更適合

eternalflame 發表於 2021-7-22 00:02

jacky03 發表於 2021-7-21 23:02
Q1.圖一係翠嶺路西行方向,近調景嶺體育館,所以往坑口同埋將軍澳站都係上箭咀,但下面就唔知了,應該 ...
如果係翠嶺路西行嘅話,第三格應該係右箭嘴,但可能因為未通車而又要提早揭開路牌,所以就先做住向上箭嘴先。睇怕好快就會遮返個6幹路盾
至於九龍個括號,我估係當初想放九龍(東),因為中英文各有一個括號,但又唔知做乜將個7幹路盾放左入去。香港一向都無跟英國標準將幹線編號加括號黎代表途經該幹線前往所示目的地,格硬跟英國標準搞到不倫不類

最後個將軍澳(東)我就覺得唔應該放坑口,反而用返白底「日出康城」其實更貼近現實,因為跨灣橋另一邊第一個路口就係入日出康城

HV9990 發表於 2021-7-22 02:00

其實設計嗰位有冇用腦,塊牌啲擺位、比例點解可以差到咁
以前啲大路牌隻字夠大又清晰

jacky03 發表於 2021-7-22 07:45

eternalflame 發表於 2021-7-22 00:02
如果係翠嶺路西行嘅話,第三格應該係右箭嘴,但可能因為未通車而又要提早揭開路牌,所以就先做住向上箭嘴 ...

假如真係九龍(東),咁點解會分得咁開?

eternalflame 發表於 2021-7-22 11:35

jacky03 發表於 2021-7-22 07:45
假如真係九龍(東),咁點解會分得咁開?

呢個問題應該問返有關部門啦, 如果真係要咁做點解唔係一個括號加一個路盾呢?
幾時香港又跟BS跟到咁足?

rickywk 發表於 2021-7-25 21:51

排版亂咁排:L
頁: [1]
查看完整版本: 將藍隧道指示牌