京华客车 發表於 2021-7-21 17:23

將P線概念推廣去其他多客嘅線同埋假期R線有無得諗

九巴現在都有唔少線路繁時爆滿難以上車,非繁忙時間同假日都可以坐滿。如果巴士公司不限於九巴的熱門線路甚至所有線路都陸續增加P字頭班次,無論用乜嘢派車,都照收豪華價(原價加八成,不設任何優惠)同埋不設企位,來幫補巴士公司收入,我覺得巴士公司可以考慮一下
建議優先在隧道巴、假期R線例如96R、同埋263、290、88X呢D會上到頂閘嘅巴士線加入P字頭班次
如果唔夠豪華車嘅話,其實都可以優先用龍運過檔過去九巴嘅前機場巴士,賣相會好D

kitarolo 發表於 2021-7-21 17:43

R線與相若里數路線貴咗一級
96R再加咪過30蚊? 94開P版
而唔減舊班次就有得傾。

真係想R線再豪華價?
275R加八成票價嚟換取星期六
有服務好唔好? 利益團體唔反對咩?

政府PTFSS條數未必同意
大規模開辦P字開頭路線

bnb 發表於 2021-7-21 17:59

P綫有冇錢賺都疑間,好難擴展,豪華巴士又不是特別豪華,唔湯唔水。分分鐘好快又收皮

samuelho668 發表於 2021-7-21 19:16

搞P字頭, 不如搞 P 字尾
全部正線一人搞一條輔助線飛站加快回車咪仲好

HE7921 發表於 2021-7-21 19:59

不如重開P12往來機場及小西灣藍灣半島仲好啦

天空之神 發表於 2021-7-21 20:05

P43 行屯赤滿足好多人心願
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2116913-1-1.html

天空之神 發表於 2021-7-21 20:07

HE7921 發表於 2021-7-21 19:59
不如重開P12往來機場及小西灣藍灣半島仲好啦

P10/P12 行東涌,後勤區去豬橋收 $48/$45

唔知會唔會有一班人反檯

106116_1023 發表於 2021-7-21 22:51

(無論用乜嘢派車,都照收豪華價) 呢句本身就有問題啦
難以上車咪應該加車加班囉,關豪華咩事,咁=變相加價

SanPoKong203e9 發表於 2021-7-21 22:59

88X??? Really?

tonytsang_hk 發表於 2021-7-21 23:05

反而我有另一個諗法,不如引入新加坡果種3門巴士行長途線(屯元天來往港島/九龍東),樓上果層全部裝豪華椅。有專用樓梯及車門上落。並於專用車門整另一部八達通機用以收取豪華裝座位附加收費。樓下就整水塘位,以容納更多乘客。
頁: [1] 2
查看完整版本: 將P線概念推廣去其他多客嘅線同埋假期R線有無得諗