ATSE40 發表於 2021-7-22 00:39

九巴 65K 更改開車時間

由 2021.7.26 起生效:

原開車時間:0715、0725、0735、0745、0755、0805、0815、0830、0845
新開車時間:0655、0705、0715、0730、0745、0800、0815、0830、0845

ref.:http://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1626836688_4505_0.pdf

kiwai 發表於 2021-7-22 06:56

提早頭班車而不增加開出班次數目, 算唔算加強服務?:o

cx838 發表於 2021-7-22 07:18

現時最密時段,一班車得30-40人坐,唔減班都偷笑了

kitarolo 發表於 2021-7-22 07:24

提早頭班車而不增加開出班次數目, 算唔算加強服務?
祗可以話唔明顯,一來正線(64K)
已有班次經過同一路段早過65K

二來若0655時正線載唔晒必須
以65K輔助,咁嘅修改就十分有用。

jocosben 發表於 2021-7-22 07:58

成日聽大埔區議會講,林村人口劇增,64K, 65K點樣爆到瀉

louis19910701 發表於 2021-7-22 09:21

提早頭班車而不增加開出班次數目, 算唔算加強服務?

睇你以咩角度睇啦。延長服務時間,巴士公司都稱呼為加強服務嘅:o

cx838 發表於 2021-7-22 12:14

jocosben 發表於 2021-7-22 07:58
成日聽大埔區議會講,林村人口劇增,64K, 65K點樣爆到瀉

邊有啊,班客個個坐25K小巴,邊有人坐巴士。增長根本不多。而64K係20年前用AM就真係有問題,現時用雙層車,根本唔駛開65K

HR9710+KU1391 發表於 2021-7-22 22:19

有D村民返工地點遠或早返工,要提早出門口,所以有必要提早65K頭車,隔疏咁更達效益,好過兩班65K相隔10分鐘未能善用資源。

Quanta 發表於 2021-7-22 23:45

換轉係市區線減咗班好耐 又唔係收得貴 又要私牌
頁: [1]
查看完整版本: 九巴 65K 更改開車時間