Kj2052 發表於 2021-7-25 15:07

HE7921 發表於 2021-7-25 14:00
現行政策下,九巴最舊只能派P、R牌AVBWU行走過海路線

早幾日先坐中下星期退的ate行606

brianso198 發表於 2021-7-25 15:09

HE7921 發表於 2021-7-25 14:00
現行政策下,九巴最舊只能派P、R牌AVBWU行走過海路線
606部分字軌係唔會有呢個限制

AtrHenu 發表於 2021-7-25 15:11

ccicoltd 發表於 2021-7-25 01:54
早幾天見過 978 用 ATE。

九巴可以用非低排車的過海線不多,可派來回全程的個人只想到 106 系、107、110、 ...

671,690,103都唔能夠用歐三車行走,因為它們單方向途經怡和街呢個管制區,反而690P,103P,671X可以派出高排車行走不過由於該3線兩巴都係用由正線抽車做所以派部8100-8127,ATE,AVW,AVBE/W,ASV可能性很低(除非派錯/激特就另計).;P

AtrHenu 發表於 2021-7-25 15:22

brianso198 發表於 2021-7-25 15:09
606係唔會有呢個限制

106,107都一樣無呢個限制,所以兩巴成日同606一樣出歐三/四直梯做特見奶係家常便飯的事.;P

5504-NK3640 發表於 2021-7-25 19:32

AtrHenu 發表於 2021-7-25 10:00
613,608係jill bill線好像係有規定唔可以派高排車同時因為柯打問題110,914X/P,971兩巴都盡量不能高排車行 ...

971 可以有咩柯打?真係柯打?

cky 發表於 2021-7-26 01:26

因為令到樓主冇新車搭嬲嬲豬?

hoaaa 發表於 2021-7-26 12:19

新車性能好過舊車, 少壞車, 令長程車有吸引力轉新車.
眼見早幾年278X 車舊, 成日壞又慢, 一有新車, 全落278X.

北區: 978, 277X, 278X, 279X, 盡用新車,
273A, 70K, 270, 273 繼續用舊車就明.

車有限, 一定有新有舊, 舊容易鑊氣.
俾你按排車, 你會安排部無鑊氣又快的車行長途定短途?

你系客, 坐長途車中間死車你會點? 等
車長打上台救命, 如果highway 找車到隨時要半個鐘安排.

短途車, 近的客行到的走左, 遠一回的, 車長幫你找附近行的車線, 叫你轉車啦, 半個鐘, 客都走晒. 找唔到車少一架都唔死得, 長途點都要死架車開.

咁講會唔會易明些?

HE7921 發表於 2021-7-26 16:42

眼見早幾年278X 車舊, 成日壞又慢, 一有新車, 全落27 ...

278X既3AD雖然舊,但勝在座位多,試諗諗而家有無一款12米雙層巴士有99個座位?

KE7066 發表於 2021-7-26 16:44

眼見早幾年278X 車舊, 成日壞又慢, 一有新車, 全落27 ...
其實呢就唔一定關性能事嘅
新車載客量高舊車十幾個 正路一定係派落多人坐嘅長途先就算你話當年 278X 3AD換ATENU 主因應該都係耗油量問題多於其他,當年新車個投放趨勢係公路線,但係同之前用咩車嘅關係就唔明顯

同埋缺車缺到要收嘅話就唔係關長短途事,唔係定點班次基本上都會咁做

HE7921 發表於 2021-7-26 16:46

AtrHenu 發表於 2021-7-25 15:11
671,690,103都唔能夠用歐三車行走,因為它們單方向途經怡和街呢個管制區,反而690P,103P,671X可以派出高排 ...

充其量仲有ATEU1 MJ2927呢部歐五
頁: 1 [2]
查看完整版本: 點解九巴咁少派舊車行港島過海線