FY5856 發表於 2021-7-28 17:23

彌敦道南行巴士站似乎準備加代號

彌敦道南行巴士站似乎準備加代號
但見親都係 S 字頭
112 奶路臣街站係 S38
171 站係 S39

似乎係最近加上去
唔知係咪全條彌敦道都係 S 字頭....

Quanta 發表於 2021-7-28 18:17

S for 南行?排到咁大,中間攝多個站點算

mckhgc 發表於 2021-7-28 19:06

其實不如執執D站名先仲好,用返最高知名度地標,唔好用D名不經傳或者長一長既街名、重覆名。

JX9097 發表於 2021-7-28 19:11

mckhgc 發表於 2021-7-28 19:06
其實不如執執D站名先仲好,用返最高知名度地標,唔好用D名不經傳或者長一長既街名、重覆名。 ...

基本上唔係自己友物業都唔會用
話知你有幾出名
再嘈成條彌敦道嘅站都叫哂「彌敦道」

#這就是九巴標準

mckhgc 發表於 2021-7-28 19:47

JX9097 發表於 2021-7-28 19:11
基本上唔係自己友物業都唔會用
話知你有幾出名
再嘈成條彌敦道嘅站都叫哂「彌敦道」

想問好耐,厹既站名準則,係咪最大敵人,即係黨鐵站名,係最後考慮?

我見彌敦道就好似係咁,例如明明有佐敦站唔叫,走去北行叫柯士甸道(咁長,邊忽?仲未計港景峰門口又有一個柯士甸道),南行叫德成街(有幾多人聽過?賓賓薦人館咩?)。

但旺角又唔知做乜,北行叫快富街,南行理論上亦可叫快富街,但南行佢就叫旺角站喎

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-28 19:59

頭先太子南行見去到排到去S五十幾

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-28 20:02

想問好耐,厹既站名準則,係咪最大敵人,即係黨鐵站名,係最後考慮?

我見彌敦道就好似係咁,例如明明有 ...

街名拎交界路命名好正常,柯士甸道好長但同彌敦道只有一個交界

lrv1092 發表於 2021-7-28 20:06

城巴個種咪幾好,有埋兩條交界路名

mckhgc 發表於 2021-7-28 20:22

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-28 20:02
街名拎交界路命名好正常,柯士甸道好長但同彌敦道只有一個交界

問題係個站名就咁柯士甸道,又唔學得善水咁註明交界既另一街名「柯士甸道 彌敦道」,就咁柯士甸道,範圍太大,亦導致281A北行出現兩個柯士甸道。其實應該一個叫港景峰/麗澤中學/廣東道官立小學,一個叫佐敦站。

厹D混亂站名真係夠開專題講,淨係呢頭D西九龍站同柯士甸站,都已經想死。

離一離題講,281A呢D路線編號又係阿茂整餅,係咪簡短D,用81A或281呢?

kingprowm 發表於 2021-7-28 20:23

我見彌敦道就好似係咁,例如明明有 ...

德成街應該叫恆豐中心,如果唔想叫商場名,索性叫佐敦站都得
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 彌敦道南行巴士站似乎準備加代號