E21A 發表於 2021-8-21 16:07

與城巴E21A脫勾——41A轉乘E31之體驗

城巴於本星期中決定無視包括迎東邨居民在內的十三萬東涌居民反對,堅決一意孤行,強行將E21A拉入迎東邨,嚴重損害包括迎東邨居民在內的十三萬東涌居民的根本利益,本人已決定由下星期一開始全面杯葛城巴E21A線直到該線撥亂反正為止(早上特快班次除外)。
幸好龍運早兩年推出咗E31同41A/44既轉乘優惠,究竟載通集團今後同城巴係東涌往返九龍西既市場上有冇競爭力?本人今日就試咗一次:

1345 尖東總站上車
1405 到達窩打老道與彌敦道交界
1408 旺角鼓油街
1417 旺角街市
1445 長安落車
1447 長安上E31
1530 到達逸東邨雍逸樓

總車程:1小時45分鐘
由旺角鼓油街起:1小時22分鐘
由旺角街市起:1小時13分鐘
總車資:15.2

至於城巴E21A,而家由旺角女人街上車起計已經要1小時10分鐘先返到逸東邨,再加上加經迎東邨後車程再增加約5分鐘,以後應該要1小時15分鐘先得。就咁睇41A係旺角街市計轉E31車程好似差唔多甚至更快,但問題係今次只係好彩駁到E31,如果送車尾應該要係長安呆多20分鐘,咁改路後既E21A車程始終都係快過41A轉E31。不過41A勝在可以係彌敦道上到車。
問題係條氣真係唔順,城巴當東涌西乘客係Lulu,睇死我地條線點兜都焗住要搭佢。唔畀啲顏色比城巴睇真係唔得。

最後,本人再一次呼籲城巴懸崖勒馬,不要錯判形勢,立即停止錯誤做法(反正下星期一改路,到今日巴士站都仲係冇通告),向只討好迎東邨居民的錯誤道路上行走,否則到頭來只會搬起石頭砸自己的腳。:curse:

珀島魚蛋 發表於 2021-8-21 16:09

DC3938 發表於 2021-8-21 16:31

未掛唔代表無:

E21A 發表於 2021-8-21 16:38

DC3938 發表於 2021-8-21 16:31
未掛唔代表無:

呢個我知,不過後日改路,今日都唔掛通告,屎水cut cost cut到咁?

Sita1004-1017 發表於 2021-8-21 16:51

呢個速度實在太慢我前排就係41A總站旁邊返工,由我屋企落樓搭地鐵去到返到去先係45分鐘

kay 發表於 2021-8-21 17:08

石門甲起樓再爭取北西分家,否則都無咩方法

Sita1004-1017 發表於 2021-8-21 17:22

kay 發表於 2021-8-21 17:08
石門甲起樓再爭取北西分家,否則都無咩方法

到時都有兩個新站啦

GU9338 發表於 2021-8-21 17:37

E31 41A BBI 同 290 E32 一樣都係宣傳多過實際,尖東客都係 99% 屯馬綫,半島中心仲有 $2 機

kay 發表於 2021-8-21 17:38

Sita1004-1017 發表於 2021-8-21 17:22
到時都有兩個新站啦

咁城巴都係搵埋幾年錢
咁兜迎東係無辦法中辦法

珀島魚蛋 發表於 2021-8-21 17:38

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 與城巴E21A脫勾——41A轉乘E31之體驗