kitarolo 發表於 2021-9-8 07:24

一個投訴運署改政策 600學童恐無校車搭

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210908/mobile/bkn-20210908010053605-0908_00822_001.html

一個投訴運署改政策 600學童恐無校車搭

//連接荔景山路的念祖街、敬祖路及麗祖路等多條支路,至少有5間中小學,可接載60名學童返校的大巴或因政府一個決定而成絕話。校巴公司總經理林永揚指,敬祖路多年來不准車長逾10米的車輛駛進,運輸署豁免專營巴士使用此路,並逐年批出禁區證容許超長校巴駛進接載學生,惟業界在8月27日收到署方通知不再批出許可證,形容此決定令業界經營雪上加霜,「點解巴士行得,校巴唔行得?」//

算唔算另類政策,以專利巴士取代非專服務?

HR1377 發表於 2021-9-8 07:32

睇返報導內相片,塊牌提及車輛禁止10米以上車輛行走,但專利巴士例外

如果係咁269M係咪可以使用12米巴士?

kitarolo 發表於 2021-9-8 07:36

HR1377 發表於 2021-9-8 07:32
睇返報導內相片,塊牌提及車輛禁止10米以上車輛行走,但專利巴士例外

如果係咁269M係咪可以使用12米巴士? ...
好似有短暫時間(唔係攞錯車)
係有12米雙層載客途經敬祖路

咁大間九汽有資源特登買10米以下
嘅巴士就豁免 但校巴規模細得多卻
突然揸正 呢種情況祗會越嚟越常見

LRT1027 發表於 2021-9-8 08:31

kitarolo 發表於 2021-9-8 07:36
好似有短暫時間(唔係攞錯車)
係有12米雙層載客途經敬祖路

2017年11月至2018年2月 269M 直頭換哂12米車掛牌去行
相當懷疑今次呢單同3年前投訴九巴用12米車行敬祖路係同一人:@

KC8249 發表於 2021-9-8 08:45

kitarolo 發表於 2021-9-8 08:48

LRT1027 發表於 2021-9-8 08:31
2017年11月至2018年2月 269M 直頭換哂12米車掛牌去行
相當懷疑今次呢單同3年前投訴九巴用12米車行敬祖路 ...

今之報導出埋麗祖路
265M日日12米經聯接街上麗瑤
元朗國就算路線都惡啲

JC8385 發表於 2021-9-8 08:51

kitarolo 發表於 2021-9-8 08:48
今之報導出埋麗祖路
265M日日12米經聯接街上麗瑤
元朗國就算路線都惡啲

坦白講如果唔係有E6M解決載客量問題
當年臨近換車潮嘅時候269M真係應該考慮加短棍
然後直接陰乾上祖堯班次到一粒鐘一班提供基本服務

E500facelift 發表於 2021-9-8 08:53

KC8249 發表於 2021-9-8 08:45
269M同45當年都出過12米車行

30好似行過AVC

E500facelift 發表於 2021-9-8 08:54

JC8385 發表於 2021-9-8 08:51
坦白講如果唔係有E6M解決載客量問題
當年臨近換車潮嘅時候269M真係應該考慮加短棍
然後直接陰乾上祖堯班 ...

其實祖堯多唔多人上269M

FBI2 發表於 2021-9-8 08:56

E500facelift 發表於 2021-9-8 08:54
其實祖堯多唔多人上269M

每班十幾位2蚊坐去荃灣
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 一個投訴運署改政策 600學童恐無校車搭