AMNF21 發表於 2021-9-14 17:21

隧巴682系, 686路線圖(暫時只得上繁往港島方向沙田區走線)

其實除咗962系, 個人覺得682系喺朝早都幾恐怖, 有見及此, 小弟畫咗一幅圖去概括吓

留意番:
1. 新界方向仲畫緊, 請等等
2. 港島區走線唔畫啦, 反正大家分別都唔大, 係682C特殊少少姐
3. 順便畫埋686, 因為同682B都有少少關連4. 有少少樣衰唔好意思, 因為都係喺ipad畫
5. 有兩個唔記得填, 下次補返😅
有錯請指正🙏

MatthewY 發表於 2021-9-14 17:28

個人認為6號好恐怖,去中環有成6條走線

ATSE40 發表於 2021-9-14 18:08

明顯未諗清楚就畫,不如諗好咗點畫最好先落筆啦:L

ky927 發表於 2021-9-14 18:45

第一個做個位師兄,清楚在從左到右一條橫線搞得掂,後來者,係畫完都係對條線分佈無清晰過。

樓主,唔好意思,只可以對你講句加油!

珀島魚蛋 發表於 2021-9-14 19:30

Ohm 發表於 2021-9-14 19:39

完全理解唔到
不如試下跟跟地形畫

AVW28 發表於 2021-9-15 09:25

先唔講畫功,既然你畫緊新界方向,其實又可唔可以畫埋988和989?雖然兩線行西隧,但一來大家都係做沙田/馬鞍山至港島東,二來在於兩條西隧線與682系和686的關係。988前身係682X的回程班次(當然亦可以用箭咀表示方向),都算得上係682系的分支。至於989,我諗呢度好多人都知,同686本身係同一條招標線,係後來因為沙田段的路線冗長先分開做兩線,本質而言算是「攣生兄弟姊妹」。
(唔畫埋798系已經算係咁,一畫埋呢條,就要畫埋成抽BBI。)

kwn1029 發表於 2021-9-15 10:39

可以預告定 682系我已經開始畫緊
有988, 但唔加 686 989 了, 地方名已經太多 (闊度就快超過3000px)
亦可以預告682系難畫過962系好多...

962系編號多 但行法清晰
但682系一條線有4-5種行法
而且地方名同標點多好多

上次962系用左半晝去畫
682呢個可能要成day

odwinkinglam 發表於 2021-9-16 16:54

686其實好似988/ 608P走線咁去埋柴灣開都OK啦,都坐唔滿。

又或者同682B重組一下,行西隧,變成個下午服務
頁: [1]
查看完整版本: 隧巴682系, 686路線圖(暫時只得上繁往港島方向沙田區走線)