FY5061 發表於 2021-9-16 05:54

有兩個問題想問關於巴士設備

1. 以下相片是咩來,用途是什麼?發現在前龍運TJ7312,其他龍運都有?
2. 巴士無油錶,點知架車仲有幾多油?

B.B.B. 發表於 2021-9-16 07:53

空氣清新機,冇油錶嘅車通常行到冇油就搵工程部入

kei_hk 發表於 2021-9-16 10:35

無油錶﹐不過有警示燈。

Kj2052 發表於 2021-9-16 10:39

我真係想知點解而家啲巴士無油錶

kei_hk 發表於 2021-9-16 10:42

Kj2052 發表於 2021-9-16 10:39
我真係想知點解而家啲巴士無油錶

其實﹐會唔會係電子化﹐要錶版個mon按制轉不同畫面才show出來?

jun10 發表於 2021-9-16 10:45

其實MMC錶版中間個Mon有顯示🤭
蛋就有油錶睇                                                                                  黑色個個係駕駛提示器,唔係咩空氣清新機

FY5061 發表於 2021-9-16 10:59

jun10 發表於 2021-9-16 10:45
其實MMC錶版中間個Mon有顯示🤭
蛋就有油錶睇                                                            ...

只是龍運車有?
我都是估可能中間個mon可能有油錶計算顯示,我企係司機位隔離都唔見有其他錶show油錶,可能油壓錶就有

bnr34 發表於 2021-9-16 19:55

FY5061 發表於 2021-9-16 10:59
只是龍運車有?
我都是估可能中間個mon可能有油錶計算顯示,我企係司機位隔離都唔見有其他錶show油錶,可 ...
油錶一直都係西瓜波貼紙下運作中
驚司機見油錶指針到零, 想PORT車就PORT車, 所以遮住
到冇油燈著先好PORT車

擋風玻璃痴住嗰件就係ADAS (Advanced Driver-assistance Systems) 設備
鏡頭長望住路面, 用軟件分析影像, 有需要時提醒司機

PatPatLeo 發表於 2021-9-16 21:13

正常司機唔駛知,行程已經計好數一定夠油行返廠

ky26042008 發表於 2021-9-17 02:17

1. 呢部係駕駛輔助鏡頭,同防睡眠系統係同一套野黎,係距離前車太接近時會響同震司機位

2. 巴士設計時已考慮油缸容量足夠行駛一日,所以唔需要油錶,大部份車嘅油錶都係閹咗再搵貼紙遮住,就算冇遮住個讀數都係唔準確嘅,據講因為以為有車長見油錶有油就偷偷地唔返廠入油就直接泊街,搞到第二日架車冇油擺街

由於油錶比人閹咗,車長亦無從得知車上剩餘嘅油量,一但遇上車務調動令巴士需要行走比平時長嘅行程時,係有機會因為冇油死火而擺街嘅,而有關事故亦唔算罕見,間唔中都會發生

其實法例上係冇規定汽車一定要有油錶,事實上部份舊式電單車都係冇油錶,要靠里程計紀錄行車里程再定時去入油
頁: [1] 2
查看完整版本: 有兩個問題想問關於巴士設備