KC3555 發表於 2021-9-18 16:28

277E 長者們的上車秩序

每當中午非繁忙時間,清河邨去石湖墟街市的長者非常多,星期六加上已經多人放假,中午下午277E下層都要企。尤其是龍豐花園站,中午某班成20多個長者你推我撞上車,呢個阿婆嘈嗰個推佢,嗰個阿婆嘈邊個打尖。最弊部車係12米水塘車,有兩個家長在關愛座抱住小朋友,後面一排又有一個父親帶住一個大概四五歲小朋友。竟然一個阿婆指住嗰位四五歲小朋友要佢讓座。
而的確,全部長者都在清河落車。

讓座唔係問題,老人家逼人讓座,你推我撞也只是道德教育問題。但巴士公司是否應該留意到該時段長者大量使用某線作短途使用,適切安排用車(如避免水塘車)。
而政策上,政府期望$2乘車優惠是方便長者遠行,而並非短途佔用車廂(鬼叫70K服務差),長遠而言,是否應該將非流水線的巴士取消短程$2優惠,使資源運用恰當(雖然實施有難度)?
而另一方面,龍豐花園巴士站排隊基本上係死症,又可以有乜解決方法?

Kj2052 發表於 2021-9-18 17:04

鬼叫70k成日收車
呢個情況基本上無得救

ate214 發表於 2021-9-18 17:07

Kj2052 發表於 2021-9-18 17:04
鬼叫70k成日收車
呢個情況基本上無得救

唔收車就得啦咩
啲老害最鐘意有咁貴就搭咁貴

tina 發表於 2021-9-18 17:07

遲啲北區整埋雙向分段收費情況應該會仲嚴峻

M722 發表於 2021-9-18 17:07

$2短搭長途巴士長者客,北區除樓主277E外
仲有一班長者搭277X聯和墟街市總站上車,祥華/華明/牽晴間下車。

shakugan2005 發表於 2021-9-18 17:12

tina 發表於 2021-9-18 17:07
遲啲北區整埋雙向分段收費情況應該會仲嚴峻

咁簡單, 度度都有出閘機, 點解唔係上車入閘收全程收費, 落車出閘先退剩兩蚊, 等你班人唔拍卡出閘, 咁未收全程收費, 唔可以上車已經收兩蚊咁爽

da87 發表於 2021-9-18 17:19

任何減/拆坐位手段都係首先剝削行送不便嘅老人
隨住人口老化, 今日唔發生遲早都會發生
到時就唔係讓唔讓坐, 而係鬥老鬥殘鬥慘喇...

tina 發表於 2021-9-18 17:22

shakugan2005 發表於 2021-9-18 17:12
咁簡單, 度度都有出閘機, 點解唔係上車入閘收全程收費, 落車出閘先退剩兩蚊, 等你班人唔拍卡出閘, 咁未收 ...

但係邊間公司會特登晒錢趕人搭平車

AtrHenu 發表於 2021-9-18 17:26

咁簡單, 度度都有出閘機, 點解唔係上車入閘收全程收費, 落車出閘先退剩兩蚊, 等你班人唔拍卡出閘, 咁未收 ...

巴士點樣出閘機呢,但講到尾多年來成日都有廢佬濫用貴車當短程坐呢個問題不如噤所有對外/過海線(如:978,279X)先收長者半價先到總站/離開北區再去車頭拍一拍回水.(不過會製造很多不必要人流):lol

shakugan2005 發表於 2021-9-18 17:28

AtrHenu 發表於 2021-9-18 17:26
巴士點樣出閘機呢,但講到尾多年來成日都有廢佬濫用貴車當短程坐呢個問題不如噤所有對外/過海線(如:978,27 ...
唔知將軍澳, 屯門, 元朗點樣做到雙向分段呢? 又唔知64K, 76K, 77K落車點樣拍卡呢? 甚至輕鐵可以夠膽死入閘已經收兩蚊, 出閘退一毫, 而唔係入閘收足三個幾
先收長者半價就防唔到長線短搭既, 遲D仲話要雙向分段連比全程收費既人都拎架長途線搭, 以上方法只係等政府補貼少D, 但政府D錢唔洗依度都洗第二度, WHO CARE; 真正防到長線短搭既係好似輕鐵專區咁, 某D巴士線某D方向只可上車或只可落車, 否則就司機及乘客都犯法要罰
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 277E 長者們的上車秩序