LN9267 發表於 2021-9-23 00:13

有立法會議員建議三隧分時段收費,增加泊車轉乘地點

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/679817/%E9%99%B3%E6%81%92%E9%91%8C%E5%80%A1%E4%B8%89%E9%9A%A7%E5%88%86%E6%99%82%E6%AE%B5%E6%94%B6%E8%B2%BB-%E5%A2%9E%E6%B3%8A%E8%BB%8A%E8%BD%89%E4%B9%98%E9%85%8D%E5%A5%97%E5%8A%A0%E5%BC%B7%E4%BA%A4%E9%80%9A%E6%89%BF%E8%BC%89%E5%8A%9B

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210922/bkn-20210922133122764-0922_00822_001.html

說真,即使三隧分時段收費,不見得紅隧塞車情況有大改善。
中西區多老闆車,老闆車就不見得會減少。增加泊車轉乘地點的同時,如果新界長途出市區巴士班次有增加的話,就能吸引住新界村落的人駕車去轉車站轉巴士,難怪九巴豪華巴士計劃不會放棄。

AtrHenu 發表於 2021-9-23 00:40

以現時情況我諗最多係鐵路站加轉乘地點,到時只會令原本唔夠載的啡橙線會百上加斤並會繼續流向長途巴士線.;P

btw,講到尾麻煩政府出招將紅巴,善巴請足夠CarLo返嚟揸巴士,Cut市區廢線班來加強967X,936,682B呢類半桶水全日線兼加各鐵路班次和增加泊車費,買車稅...等措施先致有效打倒車主揸車返工的意慾.:lol

HM3044 發表於 2021-9-23 00:48

AtrHenu 發表於 2021-9-23 00:40
以現時情況我諗最多係鐵路站加轉乘地點,到時只會令原本唔夠載的啡橙線會百上加斤並會繼續流向長途巴士線.; ...

如果揸巴士可以出政府糧,啲人應該仆倒去考

LessIsMore 發表於 2021-9-23 01:30

三隧分流盞塞埋三號幹線
以香港公共交通情況嚟講,喺香港買車嘅,基本都係唔想搭巴士迫鐵路嘅人,呢啲人有幾多會咁得閒同你泊車轉乘呢

Ohm 發表於 2021-9-23 02:27

應該都只係交下功課為咗顯示自己嘅存在價值
與其玩三隧齊塞,不如三隧一齊大幅加價,以減低私家車過海嘅意欲

miklcct 發表於 2021-9-23 05:05

LessIsMore 發表於 2021-9-23 01:30
三隧分流盞塞埋三號幹線
以香港公共交通情況嚟講,喺香港買車嘅,基本都係唔想搭巴士迫鐵路嘅人,呢啲人 ...

住鄉郊地方嗰啲邊有咁得閒同你慢慢等20-30分鐘一班巴士,或者排N班小巴呀,梗係自己買車去大欖隧道停車場P&R好過啦。

kitarolo 發表於 2021-9-23 05:48

三隧分流盞塞埋三號幹線
以香港公共交通情況嚟講,喺香港買車嘅,基本都係唔想搭巴士迫鐵路嘅人,呢啲人 ...

決策者基本上都用緊私家車
要增加成本包括隧道費甚至
推行擁車證制度還有可能嗎?

PC2625 發表於 2021-9-23 06:18

落實電子道路收費 (非隧道) 先算吧, 會較實際, 講了四十年 !至於過海隧道分時段收費, 不是未提出過, 但有漏洞: 有機會令駕駛者 (尤其公共交通工具以外的搵食車) 接近調高收費前一刻一窩蜂湧進隧道; 相反在接近調低收費前一刻在兩邊出入口外圍附近道路徘徊, 造成其他路面不必要負荷 !

kay 發表於 2021-9-23 09:49

依家問題係用當日模型去評估3隧分流會有錯誤結果

以前就話東西隧有容量
但依家繁忙時間方向
東西隧都開始飽和

如果依家重心唔係去左前海或者明日大嶼
香港可能要諗起第4條過海隧道

B.B.B. 發表於 2021-9-23 11:36

其實大欖同西隧口都好適合P&R
頁: [1] 2
查看完整版本: 有立法會議員建議三隧分時段收費,增加泊車轉乘地點