kitarolo 發表於 2021-9-28 09:48

MatthewY 發表於 2021-9-27 21:30
「B1轉做邊界服務」
做到都唔好制,以旅遊業正常嚟計
假設佢做嘅範圍係的士不得進入啦
到時應該連機場A線都要收車開貴線
其餘收幾蚊嗰啲路線可以取消

天空之神 發表於 2021-9-28 11:19

KMBAP1 發表於 2021-9-28 09:30
咁樓主講下,有咩現有/ 已停辦嘅九巴邊界路線喺超過 30km嘅?
從來無開過邊界路線,所謂邊界路線即係過境服務

因為老九從來無開過專利線過境
城巴深圳灣係香港境,過境既唔係專利線

相關討論
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1151337&extra=page%3D1&ordertype=1

kiwai 發表於 2021-9-28 11:32

2003年十一黃金週, 九巴曾開辦X76, 輔助皇巴士

唔知X76算唔算邊界路線, 但肯定冇30公里咁長

天空之神 發表於 2021-9-28 11:54

kiwai 發表於 2021-9-28 11:32
2003年十一黃金週, 九巴曾開辦X76, 輔助皇巴士

唔知X76算唔算邊界路線, 但肯定冇30公里咁長

只到落馬洲管制站,唔過深圳河所以唔算

你當類似 Y41 啦

GA6072 發表於 2021-9-28 12:02

行車里數包唔包埋界外路段?

kiwai 發表於 2021-9-28 12:25

咁樓主講下,有咩現有/ 已停辦嘅九巴邊界路線喺超過 30km嘅?

計劃路線就有一條

Man@MFHK 發表於 2021-9-29 18:08

係咪想開香園圍至機場線?
但載通開都應該係龍運牌頭先岩數喎;P

石頭 發表於 2021-9-29 23:54

好多長途路線都無收到盡,因為收咁貴,搭的士仲平~

P960同P968係成功,但其中一個因素係返工客多數1-2人~

kitarolo 發表於 2021-9-30 07:38

石頭 發表於 2021-9-29 23:54
好多長途路線都無收到盡,因為收咁貴,搭的士仲平~

P960同P968係成功,但其中一個因素係返工客多數1-2人 ...
P線呢……夾到5人乘5客位的士
折扣的士都係按里數嗰舊錢特價、隧道費
實收單程,除開都明顯貴過P線,正價更不用說
(要指定約5客位車,也不適合身型健碩者)

城巴629M係少數僅4客搭的士仲
便宜過巴士嘅例子,嶼南路線可能與
的士之平均車費相近,但藍的數量少。
頁: 1 [2]
查看完整版本: 九巴車費等級表—邊界服務30公里就收$86.8