who_r_u 發表於 2021-10-4 10:46

989終於可以用12.8米??

今朝見6488行989第二/三班車

係咪終於肯將大車抽離976放返落989度啦 :loveliness:

HR1377 發表於 2021-10-4 12:40

989是否獲批准使用12.8米巴士行走?

之前另一篇帖子提及989仍未獲批准使用12.8米巴士

天空之神 發表於 2021-10-4 12:48

不如將 989 最後 2 班返沙田停埋中環

1900 1930 去到中環過哂985 尾車

HR1377 發表於 2021-10-4 13:04

天空之神 發表於 2021-10-4 12:48
不如將 989 最後 2 班返沙田停埋中環

1900 1930 去到中環過哂985 尾車

989回程停中環九巴一定反對
應該執一執989下繁開車時間

天空之神 發表於 2021-10-4 13:21

HR1377 發表於 2021-10-4 13:04
989回程停中環九巴一定反對
應該執一執989下繁開車時間
同 N969 930X 一樣唔做唔好阻住地球轉

* 但 796P 入尚德擺明搶就唔鼓勵

rusf101001 發表於 2021-10-4 23:02

政府修訂《行車隧道(政府)規例》、《青馬管制區(一般)規例》與《青沙管制區(一般)規例》,讓已獲《道路交通(車輛構造及保養)規例》就車輛闊度或長度限制授予豁免,或批予許可證的過長/過闊巴士,駛經政府行車隧道、青馬管制區或青沙管制區時,不需額外申領該等道路的許可證,亦不需要因而繳付額外通行費。
    運輸署署長行使《道路交通(車輛構造及保養)規例》第四條的豁免權,所有闊度超過2.50米但不超過2.55米的非專營巴士不需再申請許可證便可在路面行駛。
巴典見到
西隧唔禁既話應該都得

noname617 發表於 2021-10-4 23:16

HR1377 發表於 2021-10-4 12:40
989是否獲批准使用12.8米巴士行走?

之前另一篇帖子提及989仍未獲批准使用12.8米巴士 ...

;P我的消息來源係開線已經可以用到12.8,不過內部無打算首航用

ky927 發表於 2021-10-4 23:53

noname617 發表於 2021-10-4 23:16
我的消息來源係開線已經可以用到12.8,不過內部無打算首航用

我都覺舊線就話要逐條試啫,新線唔係應該用哂大車試路咩?

BTW,成條989沙田段睇唔到邊截無12.8車行過.......maybe担杆蒲街轉沙田正街..

PZ8490 發表於 2021-10-4 23:58

一開始操線嗰陣已經係攞緊12米8嚟用,只不過開線時候冇諗住用12米8

AtrHenu 發表於 2021-10-5 07:15

PZ8490 發表於 2021-10-4 23:58
一開始操線嗰陣已經係攞緊12米8嚟用,只不過開線時候冇諗住用12米8

其實933,686都係用6300嚟俾師兄操,但又唔明點解唔可以用6495,6489走去做呢2條線呢?

btw,小弟近日見到989解禁相信遲早該2線都會一齊解之後批8547+會放到邊疆(西南區)套堆81系走而88系繼續走隧道線,ISR線做主力.:lol
頁: [1] 2
查看完整版本: 989終於可以用12.8米??