ctb234 發表於 2021-10-4 18:20

放工時間新巴905 尾車,居然係西環俾兩架九巴905 頭車爽快超過過

聯營線就有呢樣嘢唔好,新巴尾車同九巴頭車應該相差十幾二十分鐘,咁都可以俾九巴兩架頭車超過,揸新巴果個係咪諗住慢慢碌做少轉?(住九龍方向)

051039 發表於 2021-10-4 18:30

咁嘅情況其實可以投訴

JCTK 發表於 2021-10-4 19:55

有幾居然呢, 依樣野已經發生咗十年八年, 熟客都知道要等九巴頭車.

同埋個時段係做緊5-6分一班, 九巴二車同新巴尾車只係相差12分鐘啫. 如果九巴二車有車開既話.

以前未有西港島線仲誇張, 九巴頭車要西環前爬到新巴尾車, 皇后街九巴特車一見九巴頭車轉入西環電車路就即刻埋站上客. 咁部新巴尾車就起碼畀兩部九巴食咗啲客可以連飛兩個站

hokachung 發表於 2021-10-5 00:52

905收工時間表列係5-9分鐘一班,點解你會expect新巴尾車同九巴頭車會差十幾二十分鐘咁多?
如果開咁密車嘅話,畀後車爬頭唔出奇wor

天空之神 發表於 2021-10-5 00:55

博踢車同埋搶人地頭車客

尾車只會愈做愈慢

psypericarp 發表於 2021-10-5 01:07

你試下坐九巴轉城巴時段既102 ,睇下會俾後面幾多班城巴爬頭?

JCTK 發表於 2021-10-5 05:16

hokachung 發表於 2021-10-5 00:52
905收工時間表列係5-9分鐘一班,點解你會expect新巴尾車同九巴頭車會差十幾二十分鐘咁多?
如果開咁密車嘅 ...

不過新巴尾車真係出名慢得過份, 而且係已經好多年都係咁.
明明同新巴尾二車灣北開車只隔5分鐘, 但係去到上環已經拉到10-15分鐘, 日日都係咁

lsc04d11 發表於 2021-10-5 06:34

我就試過因為九巴月票而喺怡和街等112 我又自己早左排隊既 等左兩架新巴先到九巴黎
但去到鵝頸橋 嗰兩架新巴排緊隊等上客 我架九巴就半車人都冇好快u turn等燈上橋入紅隧嚕

去到深水埗當然就未能見番嗰兩架112啦…這些情況見怪不怪
頁: [1]
查看完整版本: 放工時間新巴905 尾車,居然係西環俾兩架九巴905 頭車爽快超過過