ATSE40 發表於 2021-10-5 15:09

九巴增訂 46 輛 12.8 米富豪 B8L 雙層巴士

根據富豪巴士於 2021.10.1 公佈,九巴繼於去年底增訂 40 輛富豪 B8L 後再增訂 46 輛 12.8 米同型號巴士。此訂單中的巴士將裝配太陽能板,最多可載 141 人,並預計於 2022 年第二季交付。於此訂單後於香港的富豪 B8L 數目將超越 500 部。

新聞稿並沒有提及有關訂單將裝配的車身。

ref.:https://www.volvobuses.hk/en-hk/ ... s-in-hong-kong.html

下圖由 hkitalk.media 小編加上

VA73@2A 發表於 2021-10-5 15:29

呢46部入面,係咪有10部係豪華版?

VK4642 發表於 2021-10-5 15:34

141座,好大機會係Wright殼
MCV就算裝太陽能板都唔可能有141座掛...

YY487 發表於 2021-10-5 16:26

埃及佬啲技術咁落後好心就唔好出嚟獻醜

ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-5 17:10

廠商載客數同最終運署署核準數未必一樣
不過上批40有話用Wright,今批都大機會繼續用

74queen 發表於 2021-10-5 17:19

之前傳果啲man冇咗下文?

TR1614 發表於 2021-10-7 19:59

雖然用 MCV機會低,不過如果用 MCv, 期待用 BZL隻頭幅 :lol

HE7921 發表於 2021-10-7 21:53

咁我寧願樓上只裝59個位算,即使樓下有35個位,還可以設47人企位

DENNIS 發表於 2021-10-7 22:34

唔好再整啲妖后出黎
張櫈惡頂到癲
架野又山寨貨咁

SIUHO1218 發表於 2021-10-8 00:27

講車廂空間同環境唔覺得Mcv差 起碼冇停車震同夠闊落威殼上落上層都驚撞到走廊位 擺張v櫈成程車好似畀人前後左右夾住咁 坐長途真係受罪
Mcv起碼坐得鬆動小小 高大既人冇咁易頂腳
快餐椅個人覺得比想像中好 遇著後面鐘意玩椅就算citylight都係惡頂
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 九巴增訂 46 輛 12.8 米富豪 B8L 雙層巴士