hkitalk.media 發表於 2021-10-6 13:18

施政報告: 專營巴士公司將試行氫燃料電池巴士

2021施政報告透露,政府將與專營巴士公司合作試行以氫燃料電池 (Fuel Cell) 驅動的巴士,以期在2025年確立更具體使用新能源交通工具的未來路向和時間表。

100. 發展綠色運輸是實現運輸界別零碳排放的必要條件,同時改善空氣質素。政府今年初公布的《香港電動車普及化路線圖》提出多項措施,包括在2035年或之前停止新登記燃油及混合動力私家車及安裝充電設施的策略和目標。政府會積極推動各種電動及其他新能源公共交通工具和商用車的發展,包括與專營巴士公司合作試行以氫燃料電池驅動的巴士,以期在2025年確立更具體使用新能源交通工具的未來路向和時間表。

VA73@2A 發表於 2021-10-6 13:36

屎水嘅願望終於成真

AtrHenu 發表於 2021-10-6 18:07

VA73@2A 發表於 2021-10-6 13:36
屎水嘅願望終於成真

但可能下場似BE1,1584,2053,魚旦珀客電巴一樣tup咗好幾年先首航之後行三幾個月就埋單/擺廠做廠長多過接客呢!!

slsso 發表於 2021-10-6 21:52

Toyota 架單層fuel cell 巴士關唔關某大代理事?
關事的話肯定好快全香港都係:lol

zacharyho907 發表於 2021-10-7 10:46

有空間改/加建充氫站嗎?這麼具易燃性的氣體

GA6072 發表於 2021-10-7 10:56

zacharyho907 發表於 2021-10-7 10:46
有空間改/加建充氫站嗎?這麼具易燃性的氣體

石油氣唔易燃既

空氣有20%左右氧氣,都係易燃
所以地球好危險

051039 發表於 2021-10-7 11:07

氫氣唔易燃,係易爆

GA6072 發表於 2021-10-7 11:13

051039 發表於 2021-10-7 11:07
氫氣唔易燃,係易爆

你唔係以為氫燃料車

係真係用氫氣點火去燒出力下話

szeto993 發表於 2021-10-7 12:13

AtrHenu 發表於 2021-10-6 18:07
但可能下場似BE1,1584,2053,魚旦珀客電巴一樣tup咗好幾年先首航之後行三幾個月就埋單/擺廠做廠長多過接客 ...

Toyota SORA喺日本又係唔係真係好似你咁講呢?

HE7921 發表於 2021-10-7 15:41

slsso 發表於 2021-10-6 21:52
Toyota 架單層fuel cell 巴士關唔關某大代理事?
關事的話肯定好快全香港都係 ...

九巴會首先買20部取代ASB,跟住城巴買12部取代2012年投入服務既短青年JNP6105GR(另有4部已改作訓練巴士)
頁: [1] 2
查看完整版本: 施政報告: 專營巴士公司將試行氫燃料電池巴士