tszhinchan3 發表於 2021-10-7 10:29

如果話大水坑係馬鞍山帝區,咁華明算唔算係粉嶺帝區?

之前鳩假期都報埋北區居民最憎巴士線要經華明先出到市區雖然話華明果邊人口多大水坑好多
但因為地理位置搞到變帝區又講得過既

YY487 發表於 2021-10-7 10:32

neoplan720p 發表於 2021-10-7 10:57

回答你兩個問題:

一、華明 / 粉南 唔算帝區,因為佢人口多過大水坑唔知幾多倍。
而最重要係佢真係好多巴士客。
大水坑呢?
Sorry,作為尾站,大水坑既巴士客真係少得可憐。

二、不過,如果你問我,北區堆區外線有無空間去執執定線?
我又覺得係有既,特別係堆要同時服務哂上水同粉嶺既線。
277X粉南自轉一圈我明,
而279X就兩個方向都唔駛(百和路直出),
278X就兩個方向都兜圈;
而270AB同678就最奇怪,出市區就兜圈,返北區就百和路直行。
咁既然返北區都直行,其實呢3條線又係咪可以出市區都百和路直行呢?
特別係270B已經要兜清河……

0q9w8e 發表於 2021-10-7 11:16

277E 673 73B咪又唔經華明

kitarolo 發表於 2021-10-7 11:22

欖隧線華明咪唔係帝區囉

edhong 發表於 2021-10-7 11:27

Snoopy@FB8617 發表於 2021-10-7 11:48

由頭到尾都係你自己loop
論地理位置+額外行車時間大水坑點叫帝區?

0q9w8e 發表於 2021-10-7 12:09

Snoopy@FB8617 發表於 2021-10-7 11:48
由頭到尾都係你自己loop
論地理位置+額外行車時間大水坑點叫帝區?

少數人要多數人兜都唔叫帝?

天空之神 發表於 2021-10-7 12:19

同隔籬壇 d 咩咩絆腳石 系列有咩分別?

血肉長城 發表於 2021-10-7 12:41

edhong 發表於 2021-10-7 11:27
我咩都唔識,剩係知樓主不斷地loop呢啲topic好令人煩厭。前面都有幾個同類板友停版,樓主仲未前車可鑑? ...

佢自己就係大帝,成日覺得區議員阻住佢最愛嘅巴士重組,叫咩 tszhinchan 吖,叫 kinporchan 算啦,大家思維一樣。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 如果話大水坑係馬鞍山帝區,咁華明算唔算係粉嶺帝區?