LN9267 發表於 2021-10-8 17:35

愉景灣巴士取消優先排隊上車安排

10月10日生效

其實也很難怪,因為這個安排推出後引起坪洲居民強烈反彈,影響他們上班上學。當時有區議員說這個安排令到坪洲居民成為二等公民,需要支付訪客收費又不能立刻上車。

雖然坪洲區議員想教育局更改校網,但始終這不是一時三刻可以做到,難怪愉景灣巴士縮沙。

天空之神 發表於 2021-10-8 18:05

其實東涌為例,無論咩人都排最早上車果條隊上車,因為根本無人知係居民定唔係居民

咁不如merge 返埋佢做少樣錯少樣啦

AtrHenu 發表於 2021-10-8 18:25

天空之神 發表於 2021-10-8 18:05
其實東涌為例,無論咩人都排最早上車果條隊上車,因為根本無人知係居民定唔係居民

咁不如merge 返埋佢做少 ...

憑張魚旦居民個人八仔就分到係咪原居民都已經超錯了,不過它即刻好彩知錯能改就算囉.(好過郁D呀兒歌皇后譚嬸嬸係FB做大堆無謂小動作先迫人做野):lol

天空之神 發表於 2021-10-8 18:44

AtrHenu 發表於 2021-10-8 18:25
憑張魚旦居民個人八仔就分到係咪原居民都已經超錯了,不過它即刻好彩知錯能改就算囉.(好過郁D呀兒歌皇后譚 ...

上車嘟左先知係咪愉居民就輸左啦

人地都已經上左車

lsc04d11 發表於 2021-10-8 19:31

一落雨/太陽曬 好多車站都會出現呢條類似嘅”優先排”隊

RG3905 發表於 2021-10-8 19:43

坪洲係派中西區(利申坪州居民),嘈既係東涌返愉景灣偉倫小學果班,偉倫派中西區,東涌派屯荃青,所以好多入愉景灣返學

RG3905 發表於 2021-10-8 19:44

坪洲係派中西區(利申坪州居民),嘈既係東涌返愉景灣偉倫小學果班,偉倫派中西區,東涌派屯荃青,所以好多入愉景灣返學

kbh 發表於 2021-10-8 20:50

RG3905 發表於 2021-10-8 19:43
坪洲係派中西區(利申坪州居民),嘈既係東涌返愉景灣偉倫小學果班,偉倫派中西區,東涌派屯荃青,所以好多入 ...

偉倫小學果班,偉倫派中西區,東涌派屯荃青

10幾年前(我指起碼2010)已經提出重整升中,仲未搞掂?

MatthewY 發表於 2021-10-8 21:46

我仲記得DB01P有人因為呢個政策,計埋加班車,三架都上唔到,結果要坐DB01R,睇嚟嗰個人返學都遲到

KC3555 發表於 2021-10-9 00:01

另一方面,在欣澳站,根本全部人都排喺優先隊,作用形同虛設。
頁: [1] 2
查看完整版本: 愉景灣巴士取消優先排隊上車安排