AE367 發表於 2021-10-12 16:02

九巴發內部通告 半職「翻閹」退休車長 可按意願申請轉全職

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/687423/%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E7%99%BC%E5%85%A7%E9%83%A8%E9%80%9A%E5%91%8A-%E5%8D%8A%E8%81%B7-%E7%BF%BB%E9%96%B9-%E9%80%80%E4%BC%91%E8%BB%8A%E9%95%B7-%E5%8F%AF%E6%8C%89%E6%84%8F%E9%A1%98%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%BD%89%E5%85%A8%E8%81%B7

厹最終接受了工聯會的意見,俾翻閹車長做返全職。

ironreal 發表於 2021-10-12 16:14

實情是厹缺人, 唔係接受13秒工業行動.

AE367 發表於 2021-10-12 16:24

厹終於知道唔夠人手,係咪呢半年走咗唔少人?;P

Quanta 發表於 2021-10-12 18:04

缺人咩?
而家係咁減班cut車,人手需求跌緊喎
定係開埋啲垃圾P線用人太多

ctb8100 發表於 2021-10-12 19:47

Quanta 發表於 2021-10-12 18:04
缺人咩?
而家係咁減班cut車,人手需求跌緊喎
定係開埋啲垃圾P線用人太多 ...

或者是為B1和W2重開做準備,以免一恢復通關就匆忙抽調人手。

WCNTIH 發表於 2021-10-12 22:09

其實就早半年前 班退休已經可以過三個月冷河就轉返全職,除非車長唔制或者個底花曬

而家只不過免除咗過冷河啫

E500facelift 發表於 2021-10-12 23:20

唔係淨係九巴唔夠人,根本成個專利巴士行業都唔夠人手,唔好當其他公司夠人先得架
頁: [1]
查看完整版本: 九巴發內部通告 半職「翻閹」退休車長 可按意願申請轉全職