szeto993 發表於 2021-10-31 16:57

herman15hk 發表於 2021-10-31 16:52
正常而言set咗快速交通卡就唔使unlock自動拍得,但我都試過幾次朝早iPhone拍落去出咗信用卡而唔係八達通 ...

我用咗咁耐Apple Pay 八達通從來未試過有一次係彈信用卡

herman15hk 發表於 2021-10-31 22:33

szeto993 發表於 2021-10-31 17:57
我用咗咁耐Apple Pay 八達通從來未試過有一次係彈信用卡
未unlock機的話有機會會鎖咗快速交通卡

https://www.hkepc.com/forum/view ... 590&extra=&page=120
https://lihkg.com/thread/2282248/page/1

3AD170 發表於 2021-10-31 22:39

睇完整篇新聞稿,唔覺會支援雙向分段收費

kei_hk 發表於 2021-10-31 22:59

3AD170 發表於 2021-10-31 22:39
睇完整篇新聞稿,唔覺會支援雙向分段收費
自己睇清楚前面 #4(置頂#2位置)﹐入面cap 左新聞犒圖片﹐新聞犒第3頁的第3點講乜。

3AD170 發表於 2021-10-31 23:31

kei_hk 發表於 2021-10-31 22:59
自己睇清楚前面 #4(置頂#2位置)﹐入面cap 左新聞犒圖片﹐新聞犒第3頁的第3點講乜。
...

如果新聞稿內加番攞回贈嘅程序同收費器顯示的畫面咁就會好啲

szeto993 發表於 2021-11-1 06:04

herman15hk 發表於 2021-10-31 22:33
未unlock機的話有機會會鎖咗快速交通卡

https://www.hkepc.com/forum/view ... 590&extra=&page=120

咁都係唔會彈信用卡架

teddybus 發表於 2021-11-1 07:00

shakugan2005 發表於 2021-10-16 20:32
廿年前已經依度嗰度嘟八達通?

雖然睇完都唔知你講緊乜
不過如果你真心問廿年前係咪有得嘟八達通
我都真心答你:係!

kei_hk 發表於 2021-11-1 09:59

3AD170 發表於 2021-10-31 23:31
如果新聞稿內加番攞回贈嘅程序同收費器顯示的畫面咁就會好啲

愚問:

有無人教過你用八達通卡﹐點去使用雙向分段?
除左叫你落車再拍卡之外﹐有無詳細同你講收費器畫面會出乜野?

用新支付方式﹐咪又係拍卡/掃code/拍電話NFC﹐同上車時有什麼分別? 仲要教?
你睇完份教學圖﹐都睇唔清楚收費器上面show乜啦﹐比畫面你睇又有什麼意義?

_剛仔 發表於 2021-11-2 00:52

Quanta 發表於 2021-10-15 19:39
對大部分乘客係壞事,即係愈來愈多人會用呢啲又慢又多問題嘅方法俾錢

最近我覺得俾錢最慢一定係apple pay個班。

AVBWU291 發表於 2021-11-2 03:37

_剛仔 發表於 2021-11-2 00:52
最近我覺得俾錢最慢一定係apple pay個班。

因為好多人上車前唔識開定個apple wallet並進行解鎖。只要解鎖埋,先可以嘟到卡。(八達通唔使)

就算唔係搭車,而係買嘢,都大把人喺畀錢嗰刻先至施施然開個wallet再解鎖。如果一早開定,係可以好快的(本人實測)

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 新巴城巴指將接受多種電子支付方式