av220 發表於 2007-6-19 22:13

原帖由 Ketsu 於 2007-6-17 19:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實「又要馬兒好,又要馬兒不吃草」
都係一d 縮骨老闆所想既
果時我讀果間U曾經響暑假搞過一個internship計劃
但係個計劃竟然由得出面既老闆「隨心意」俾人工
結果點?
出面有d 老闆咪以前有班免費大專生同佢做暑期工囉
更有學生投訴話有份工居然人工甚至車馬費都冇
兼且份工係叫佢地返屋企上網search野
之後返工果陣就做做做
(一定要返屋企上網搵野
返工果陣唔搵得)
而所學到既野就除左谷氣之外就乜都冇

你呢個case 咪算好lor.
我聽過友人既compul intern, 係在NGO 做 (佢仲話d choice 好唔吸引),
冇人工, 冇車馬費不特止, 仲要計落GPA, 寫幾萬字"感想", 做4-5 個presentation.
真係同返學無異, 要交essay/present.
(感想喎.......呵呵呵)

至於去外國NGO, 又申請唔到scholarship 既,
唔好意思, 請你地自行負責機票同個邊既生活費.

班老闆就開心, 多左班友仔幫佢地做野不特止,
學生做得唔合佢地心水, 老闆仲可以順手grade down 埋你地班友仔........

雖然如此, 仲不乏有gpa 勁高既學生不斷參加呢個計劃,
(大概想buffer 一下佢地既gpa 卦)
gpa 低既人當然都不少.

或者這會是未來一個大趨勢.............
但是我絕對不認為這個趨勢是健康的.

Ketsu 發表於 2007-6-20 01:31

回復 #11 av220 的帖子

其實如果係有野學到既都冇所謂
你話當返學照計都唔會一d 野都冇得學掛
(除非所學既野係廢架啦)
但問題我講果個case係完全冇野學
真係齋做野但冇糧出
就連自己既私人時間都霸埋

av220 發表於 2007-6-20 02:23

原帖由 Ketsu 於 2007-6-20 01:31 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你話當返學照計都唔會一d 野都冇得學掛

大概係指assessment 個模式似大學個模式......
(i.e. essay + present to professors)
學唔學到野呢就見仁見智,
因為我都聽過有d 師兄訴苦, 話份工好hea, 完全冇野做,
但要寫篇萬字essay,
結果就打腫塊面充闊佬, 一味係咁話"好好好".
(我諗都符合你"冇野學" 呢一點ge)

Ketsu 發表於 2007-6-20 02:45

原帖由 av220 於 2007-6-20 02:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

大概係指assessment 個模式似大學個模式......
(i.e. essay + present to professors)
學唔學到野呢就見仁見智,
因為我都聽過有d 師兄訴苦, 話份工好hea, 完全冇野做,
但要寫篇萬字essay,
結果就打腫塊面充闊佬,...

有得hea都好既
總好過我講果個case係想hea都唔得
仲要叫你返屋企上好網搵哂野先好返工
返工冇得俾你上網...:@

307 發表於 2007-6-28 11:16

我做緊野的地方都屬於NGO,
最近收左兩個interns。
我地都係因為budget問題而無pay的,
我自己就係佢地的supervisors,
有時我自己都唔好意思,
想俾個proper的地方人地做野? 無。
我唔係果d無野搵野做的人,
因此我又唔想當人地係免費勞工駛。
所以我會俾佢地試下做我自己要做的野之餘,
亦都當佢地係一個full staff member,
時間未必係佢地最需要付出的野,
反正都一定會過佢地必須要做的時數,
問題只係在於我想佢地有得著咁樣走。
你話我係hea又好,你話我未識得點樣駛人都好,
總之我只係覺得interns佢地值得的,
未必真係人工本身。

U-157星之Kelvin 發表於 2007-6-30 10:46

小弟個部門在星期一o黎左個interns,
同事塞哂所有野俾她做,教都唔教她點做,我都俾少少資料她參考,
我諗我總算係整個部門有人性的一個!
自己的事自己做,等她學識其他野,先教她做我的工作,
人家只係interns,並非「阿四」,我唔會駛人,

我認為做interns值得的係經驗,而非人工本身,
以前我在康文署做過interns,係無人工,但學到的野對而家係有用的,
另外在一齊工作時識到一班朋友,有o的仲成為而家的同事(不同部門)。

053h4 發表於 2007-6-30 23:49

GK9636 發表於 2007-6-30 23:59

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2007-6-30 10:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟個部門在星期一o黎左個interns,
同事塞哂所有野俾她做,教都唔教她點做,我都俾少少資料她參考,
我諗我總算係整個部門有人性的一個!
自己的事自己做,等她學識其他野,先教她做我的工作,
人家只係interns,並非「阿四」,我唔會 ...

一d d啦, 正如053h4兄所說, 起私人機構甚至商業機構, 如果真係冇pay, 都冇咩作為, 講真intern都唔會俾咩technical 野去做, 多數都係做影后影帝, file下野咁, e d經驗真係冇咩參考

不過講真而家d僱主美其名實習攞經驗, 實質多個免費勞工, 唔明而家d院校仲咁buy e d intern, 成日介紹出來, 做完仲要寫report, 自己搵都冇咁嬲

TP人 發表於 2007-7-3 02:08

原帖由 GK9636 於 30/6/2007 23:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過講真而家d僱主美其名實習攞經驗, 實質多個免費勞工, 唔明而家d院校仲咁buy e d intern, 成日介紹出來, 做完仲要寫report, 自己搵都冇咁嬲

院校都要哂命
如果有更多 / 更大型的商業機構願意提供 intern 位俾院校
院校實 lur 飯應啦
到時院校宣傳時又可以講話自己與乜乜乜機構合作
既可吸引更多人報讀
又可以建立廠校合作的形象
無損失之餘,又有著數,幾好啊 (對院校來講)

學生連食飯錢 / 車錢都可能無的情況下,
可以幫到自己院校
算是「犧牲小我,完成大我」

Intern 吸收到的經驗和知識對將來有無用就好睇個人際遇,
如果有用又有薪金就最好啦,
「百無」都無辦法
但求臨走時上頭會俾番份工作證明 / 推薦信俾你,
都叫做得到小小東西

3ad150 發表於 2007-7-7 17:29

原帖由 TP人 於 2007-7-3 02:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

學生連食飯錢 / 車錢都可能無的情況下,
可以幫到自己院校
算是「犧牲小我,完成大我」

Intern 吸收到的經驗和知識對將來有無用就好睇個人際遇,
如果有用又有薪金就最好啦,
「百無」都無辦法
但求臨走時上頭會俾番份工作證明 / 推薦信俾你,
都叫做得到小小東西

這樣,我今年成功申請TD內的Intern職位咪非常幸運?
5.5K/月及有工作證明.
而且也可以學以致用.
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: Intern 應否有薪金 ?