arfung 發表於 2021-10-26 12:04

Ohm 發表於 2021-10-26 11:56
九巴歷史上有唔少路線都係啱啱好擲界就收貴一級

62X? 86? 98C?
仲有無多一些經典例子?

Ohm 發表於 2021-10-26 12:24

arfung 發表於 2021-10-26 12:04
62X? 86? 98C?
仲有無多一些經典例子?
15 號
據巴典所講,因為紅磡碼頭搬遷而令路線延長咗,於是就過咗12km,由$2.0加到$2.1,當時都係比14、16便宜,但後來嘅加幅就令到15追上咗同14、16同級

5 號又係經典,幾番拉鋸,九巴對於個全程收費都並不退讓(無對手嘅情況下)

arfung 發表於 2021-10-26 12:37

Ohm 發表於 2021-10-26 12:24
15 號
據巴典所講,因為紅磡碼頭搬遷而令路線延長咗,於是就過咗12km,由$2.0加到$2.1,當時都係比14、16 ...

當年62X開線由觀塘拉到鯉魚門,觀塘/九龍灣來回比多一級車費。
98C則由長沙灣(荔枝角站)拉去到美孚,長沙灣到旺角的客全部來回上浮一級。

5號肯比番尖東往富山、彩虹往尖碼的分段,中途客影響不算太大,已經算好好。

Fong_2132 發表於 2021-10-26 12:39

da54 發表於 2021-10-26 10:06
工作人員要 5 點幾先到場開工?聽講大會工作人員 0430 前就要報到

是的,工作人員不會咁遲才去到,馬拉松唔係一早同巴士公司夾好交通安排? R930同R969連出選手包時都未有,到最後關頭先貼通告,有點奇怪

js904 發表於 2021-10-26 12:56

da54 發表於 2021-10-26 10:06
工作人員要 5 點幾先到場開工?聽講大會工作人員 0430 前就要報到

運動員都會有supporting team, 仲有傳媒網媒呢

AE367 發表於 2021-10-26 13:02

S3BL417 發表於 2021-10-26 01:05
龍運R線的表表者一定係R41
先去上水粉嶺再去大埔。:lol

groom1002 發表於 2021-10-26 14:13

題外話E42幾時飛青衣? 由A31經青衣西路替代

UA2892 發表於 2021-10-26 14:15

Mercer 發表於 2021-10-26 15:01

arfung 發表於 2021-10-26 12:37
當年62X開線由觀塘拉到鯉魚門,觀塘/九龍灣來回比多一級車費。
98C則由長沙灣(荔枝角站)拉去到美孚,長 ...
食左碼頭上車客已經夠啦.
91M 越改越長都唔駛加價.

GD1570 發表於 2021-10-26 15:09

groom1002 發表於 2021-10-26 14:13
題外話E42幾時飛青衣? 由A31經青衣西路替代

青衣山都有唔少客搭E42來往沙田及青衣的。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: App 1933巴迷部落諷刺城巴R線收費