ricky 發表於 2021-10-25 17:56

796P同797為何不順便在將軍澳工業邨HKTV設站?

新巴796P同797既然去得老遠駿昇街調頭,點解唔索性喺埋HKTV出面設站,方便埋嗰度返放工嘅人?

sammyleung719 發表於 2021-10-25 19:57

入消防局掉頭係“臨時”兜過去,係HKTV加完站就變成“永久”兜入去

lsc04d11 發表於 2021-10-25 21:23

未講臨時改路不宜加站 再講, 宜家係環保大道轉左然後兜圈 你講嗰座野係會轉右 停大赤沙消防局中途站   仲有好早期既改道通告新巴係轉左 九巴係轉右然後用駿昌街迴旋處走到最後 乜車都係轉去消防局

sammyleung719 發表於 2021-10-25 21:59

未講臨時改路不宜加站 再講, 宜家係環保大道轉左然後兜圈 你講嗰座野係會轉右 停大赤沙消防局中途站   仲 ...
轉右入工業邨多咁多枝燈,而且果邊又起緊樓,d路比堆工程車泊到收窄晒條路;但係入消防局只係得出入一枝燈,又短程咁多,即使係車長們私下改路,比著我公司管理人員,我都當唔知算啦。

ricky 發表於 2021-10-25 23:35

未講臨時改路不宜加站 再講, 宜家係環保大道轉左然後兜圈 你講嗰座野係會轉右 停大赤沙消防局中途站   仲 ...

我指駿日街轉右往環保大道,然後在HKTV停站

214P_world 發表於 2021-10-26 00:30

加站陣間康城會唔會又反對

lsc04d11 發表於 2021-10-26 10:40

呢個站係有位加得到既話   98,797 所有工業邨車都加得啦 就唔洗加俾臨時行經的796P(及290x了)

ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-26 10:53

lsc04d11 發表於 2021-10-26 10:40
呢個站係有位加得到既話   98,797 所有工業邨車都加得啦 就唔洗加俾臨時行經的796P(及290x了)
...

要加都298E加先
唔使大赤沙消防局上車兜個大圈先出得返去

AE367 發表於 2021-10-26 12:49

ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-26 10:53
要加都298E加先
唔使大赤沙消防局上車兜個大圈先出得返去

其實消防局巴士站對面又可否整返個站?

sammyleung719 發表於 2021-10-26 16:45

果個位成條路都有石壆,加上後面又係條單車徑,為左整個站搞咁大檀工程?巴士公司表示不了。
頁: [1] 2
查看完整版本: 796P同797為何不順便在將軍澳工業邨HKTV設站?