WANG@@@ 發表於 2021-10-28 00:07

善水2A今晚特別加班車(鬼車?!)

今晚我搭巴士返屋企無聊開app睇下其他線eta
咁我22:58開健康村個站睇下2A個eta
發現顯示有班車係23:00,未開出(冇cap圖)
初頭都不以為意
之後我搭車經過健康村站
發現真係有2部55XX打死火燈喺度standby
隨後泊喺頭果部嘅55XX搞埋2A牌著車廂燈預備開車
咁我係新威園站落車
之後特登企一陣觀察下果班中途起載嘅2A
當然係吉車遊街啦....而唔夠20秒後
有班正常班次嘅2A經過(40XX,接近坐滿窗口位)
之後我再開eta望下健康村個站
發現仲有班係23:10會喺健康村中途起載(即係我睇到相信係第2部standby嘅55xx負責呢班車)

隔多陣再睇,仲有一班23:40

另外一班00:20

其實今晚2A嘅班次都正正常常,都係差唔多7-9分鐘一班唔明點解會開呢啲加班車出黎
善水今晚嘅行為唔知道大家會點解讀呢?
係咪就係傳說中嘅「鬼車」開嚟做數?
sorry我冇影到架巴士,冇圖冇真相
或者睇下有冇其他版友都有留意到可以補充!
歡迎討論~

cruisesnet 發表於 2021-10-28 00:50

早排晚上十點見到有架2A吉車永興街右轉電車路Tim

wong099 發表於 2021-10-28 01:26

2A, 77, 99 見過唔少次擺港島民生Standby, 夠鐘就轉牌去西灣河站載客上耀東/筲箕灣

唔知係未日頭收車,所以夜晚加返鬼車補數

AVBWU291 發表於 2021-10-28 02:31

82喺南安里起載返南灣計唔計?嗰晚等14入赤柱,大約8點左右,等咗10分鐘,嚟咗4架106,1架85,2架682,82自己都嚟咗幾架(唔計起載),班班都唔多人。

補充:派車係38系,由耀東落山,轉右去電車路後就起載。

qunow 發表於 2021-10-28 03:54

wong099 發表於 2021-10-28 01:26
2A, 77, 99 見過唔少次擺港島民生Standby, 夠鐘就轉牌去西灣河站載客上耀東/筲箕灣

唔知係未日頭收車,所 ...

耀東線西灣河有加班車起載疏導乘客算正常安排?

nchmt 發表於 2021-10-28 07:37

萬聖節快到了

gu9434@24 發表於 2021-10-28 13:40

沒事啦 2A周不時都有堆中途起載 慣哂

陳太 發表於 2021-10-28 13:51

又咁講,2A一個西灣河站都上幾十人,點都好過5C富佑大廈去慈中運空氣先。

yc_king 發表於 2021-10-28 13:51

AVBWU291 發表於 2021-10-28 02:31
82喺南安里起載返南灣計唔計?嗰晚等14入赤柱,大約8點左右,等咗10分鐘,嚟咗4架106,1架85,2架682,82自 ...

正常。82會有好多中載車,有太安樓(耀東出嚟)、南安里(筲箕灣出嚟)等等

Fong_2132 發表於 2021-10-28 14:06

1個站同5個站都係鬼車,點解佢唔西灣河載上山算數?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 善水2A今晚特別加班車(鬼車?!)