Kj2052 發表於 2021-11-6 17:02

「車用尿素」鬧短缺荒 巴士公司承認供應近日趨緊張

https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20211106-1106_00174_001/本報追查--車費勢增--各界頭痕

大陸對車用尿素專用出口管制,有消息透露,以往專營巴士公司每日從內地運送車用尿素來港,惟近日出口被內地扣查至少10日。現時巴士車廠貨存雖充足,惟情況持續或需從其他國家或地區採購產品,其價格亦十分參差。據了解,九巴和城巴上周曾與運輸署會面,探討尿素供應的情況,以及維持全港近6,000輛專營巴士服務暢順運作的備用方案。

你唔搵政治,政治嚟搵你,連車都無得開

Quanta 發表於 2021-11-6 17:19

既然係中國一部分,香港做乜要受中國出口管制所限制

MatthewY 發表於 2021-11-6 17:32

同舊年回收一樣,話唔乾淨要批文,宜家係相反方向

JB5571@3B/103 發表於 2021-11-6 20:24

說好的歐4、歐5裝強化版SCR呢

HV7025 發表於 2021-11-6 21:13

沒事兒,唔夠尿素咪開少啲車囉,呢排巴士公司蝕錢好慘吖嗎,出少幾百架止蝕好吖,呢度應該唔少人表示高興嚟唔切

rusf101001 發表於 2021-11-6 21:21

Quanta 發表於 2021-11-6 17:19
既然係中國一部分,香港做乜要受中國出口管制所限制

一見到尿素既原材料即刻估到;P

車用尿素的原材料是煤炭或天然氣
大6自己都唔夠用仲同你出口

買雞唔使飲尿,買多d

LessIsMore 發表於 2021-11-7 21:09

南韓都受到中國停止出口影響

Quanta 發表於 2021-11-7 21:12

其實而家啲巴士如果冇尿飲,會係純粹變高排定直頭影響營運?

TR1614 發表於 2021-11-7 21:18

rusf101001 發表於 2021-11-6 21:21
一見到尿素既原材料即刻估到

歐六年代,乜牌子都要飲尿
反而 部分Scania 同 Iveco 車唔駛燒炭

TR1614 發表於 2021-11-7 21:21

Quanta 發表於 2021-11-7 21:12
其實而家啲巴士如果冇尿飲,會係純粹變高排定直頭影響營運?

記得西瓜波定富豪車缺尿素情況下會 cut power
唔知改 program解唔解決到。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 「車用尿素」鬧短缺荒 巴士公司承認供應近日趨緊張