hkitalk.media 發表於 2021-11-7 15:28

多班 X15 單層巴士頂閘 運輸署呼籲如非必要避免前往山頂

在城巴支援下,新巴 X15 線班次曾經加密至約 15 分鐘一班,但由於需改用短單層巴士,X15 的每小時載客能力仍少於平常同時段的四份一。目前在交易廣場、金鐘及山頂,乘客仍需等候長時間才能上車。運輸署已呼籲市民如非必要請避免前往山頂。

toby_tl10 發表於 2021-11-7 17:40

城巴淨係借得嗰5部車畀新巴,連埋新巴自己嗰3部,得8部車梗係唔夠載啦

roquelcm 發表於 2021-11-7 17:53

「唔起現場咪冇事囉」

Fuk19805 發表於 2021-11-7 17:57

比卡超

edhong 發表於 2021-11-7 18:05

AtrHenu 發表於 2021-11-7 18:06

toby_tl10 發表於 2021-11-7 17:40
城巴淨係借得嗰5部車畀新巴,連埋新巴自己嗰3部,得8部車梗係唔夠載啦

用幾多都無用的啵,因為山頂道近警察博物館段半封閉而且路面惡劣派多幾架盞搞.;P

btw,講到尾屎水應該將學以前嶼巴做法一樣15分兩段載之後出事路段盡量用曬2501-2505,另外設直通班次就借1810-1825行全程先有效率!!:P

kitarolo 發表於 2021-11-7 18:54

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211107/bkn-20211107165511957-1107_00822_001.html

而家話要維修至本月19號
咩嘢呼籲呀? 立法除居民及
職員外禁止前往嘛……運輸署
應該連步行上/落山都管埋啦

RG3905 發表於 2021-11-7 19:21

kitarolo 發表於 2021-11-7 18:54
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211107/bkn-20211107165511957-1107_00822_001.html

而家話要維修至 ...
問老九借金雞仔,e200,反正老九只係春秋二祭先用

lsc04d11 發表於 2021-11-7 19:31

山頂廣場商戶再一次嗌慘嚕。。。。 原本購物100蚊就可以有15/X15來回程車票各一家嘛

teddybus 發表於 2021-11-7 19:32

牛屎短車迷會表示點解唔係大網仔冧山泥
頁: [1] 2
查看完整版本: 多班 X15 單層巴士頂閘 運輸署呼籲如非必要避免前往山頂