lsc04d11 發表於 2021-11-9 08:35

用只有一班車的290B證明九巴ETA的可信性

試過等車時 有啲叔父級40歲人士可以講到eta 99%準我真係好奇怪佢地係咪真係每日返工搭巴士架。。。。

今日 尚德買完野睇290B個eta 竟然仲有36分鐘?
但一放低手機等十字路口盞燈就見到有架290B等緊燈
快步去唐明街公園截車 又真係290B去工業邨喎(十字路口時我都難免係自己眼花家嘛)

到架車入左工業邨範圍個eta仲係報緊
但我都準備落車嚕

唔會係咁開心 290B暗地加多左一架車卦。。。
(但一直都唔見eta有我搭左嗰班)

nchmt 發表於 2021-11-9 08:39

請支持新巴796X

dominic023 發表於 2021-11-9 08:46

俾站長改過嘅總站開出班次就99%準,中途就佢係幾分鐘先更新定位,咁司機快慢同塞車就影響準確度

E500facelift 發表於 2021-11-9 08:56

新城apps可以睇九巴路線ETA

lsc04d11 發表於 2021-11-9 08:59

nchmt 發表於 2021-11-9 08:39
請支持新巴796X

796X早繁不入工業邨
另,九巴月票
仲有,搭唔到290B /98 我都仲有廠車揀

所以focus番九巴eta問題 會較好

lsc04d11 發表於 2021-11-9 09:00

E500facelift 發表於 2021-11-9 08:56
新城apps可以睇九巴路線ETA
咁我又冇開城新apps睇
但理論上 城新app都係拎九巴(交俾運輸署既公開)data,會有分別嗎?

Phoenix 發表於 2021-11-9 11:23

lsc04d11 發表於 2021-11-9 09:00
咁我又冇開城新apps睇
但理論上 城新app都係拎九巴(交俾運輸署既公開)data,會有分別嗎? ...

新城用『實時』,比九巴用『還有N分鐘』親民得多。

記得九巴剛開始用ETA時,明明係用實時的。現在使用『還有N分鐘』到達的模式,係會令人需要不斷睇時間的,比較麻煩。

chrisyy4563 發表於 2021-11-9 12:24

記得九巴剛開始用ETA時,明明係用實時的。現在使用『 ...

我等無數次930x, 佢個實時都會不停延後. 仲試過有實時無車添, 大家半斤八兩喇

lsc04d11 發表於 2021-11-9 12:59

記得九巴剛開始用ETA時,明明係用實時的。現在使用『 ...

是否錯了重點?
不論show 8分鐘定係13:06
個data係錯就係錯。。。。。

唔通去到1306 倒數既會加到2分鐘 而顯示實時既唔會變13:08咩?

E500facelift 發表於 2021-11-9 13:17

Del
頁: [1] 2
查看完整版本: 用只有一班車的290B證明九巴ETA的可信性