chikng2227 發表於 2021-11-9 11:14

北角總站改建?

清風街行人天橋面臨清拆命運,清拆之後北角電車總站將有機會擴建。
如果可以擴建,個人希望可以增加轉左東行路軌。

HR1377 發表於 2021-11-9 11:41

清風街天橋定糖水道天橋重建?

清風街天橋下面不是電車總站

chikng2227 發表於 2021-11-9 12:31

搞錯,應該是糖水道天橋

chikng2227 發表於 2021-11-10 09:50

北角糖水道行人橋藏污納垢 終準備拆卸 料2年內完工

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211109/photo/bkn-20211109182450748-1109_00822_001_01b.jpg?20211109192105

由於拆卸該天橋或會影響康威大廈及北角電車總站,政府部門會與康威大廈及電車公司商討拆卸工程的細節及後續工作安排,例如處理康威大廈外牆及研究重置電車總站設施等事宜,確保於工程期間電車服務不受影響。為配合拆卸工程,英皇道西行及糖水道南行各有一條行車線需在施工期間臨時封閉。此外,為架設及移除臨時工作台,英皇道與糖水道路口在夜間或需實施臨時改道安排。

其實圍住來拆的話,點解會影響電車總站?是否會影響到架空電纜?

teddybus 發表於 2021-11-10 10:01

HR1377 發表於 2021-11-9 11:41
清風街天橋定糖水道天橋重建?

清風街天橋下面不是電車總站

清風街街好似冇行人天橋

kbh 發表於 2021-11-10 10:22

chikng2227 發表於 2021-11-10 09:50
北角糖水道行人橋藏污納垢 終準備拆卸 料2年內完工

除了影響架空電纜,唔好忘記站長室/員工休息間/儲藏室同洗手間本身位於橋底

2A_DL13 發表於 2021-11-11 14:52

會唔會本身唔燒都諗住拆, 本身電車就預計會改設短途由北角去筲箕灣。
不過,如果一旦拆橋,估計電車站長室及飯堂應該都要搬。

dongnama 發表於 2021-11-12 19:29

2A_DL13 發表於 2021-11-11 14:52
會唔會本身唔燒都諗住拆, 本身電車就預計會改設短途由北角去筲箕灣。
不過,如果一旦拆橋,估計電車站長室 ...
咁筲箕灣開出嚟啲電車又會唔會右轉北角道再直入春秧街去北角總站呢?北角總站行出去英皇道麥當勞往筲箕灣電車站咁近,電車公司會唔會專登喺北角總站整過啲新路軌轉左東行咁傻呢?

kbh 發表於 2021-11-12 21:40

dongnama 發表於 2021-11-12 19:29
咁筲箕灣開出嚟啲電車又會唔會右轉糖水道再直入春秧街去北角總站呢?北角總站行出去英皇道麥當勞往筲箕灣 ...

整左可以方便調度

hkaiw 發表於 2021-11-12 22:56

kbh 發表於 2021-11-12 21:40
整左可以方便調度

尤其是以前維園有遊行電車要縮短至北角,不過要更改路軌另一個問題是在北角道路口夠不夠位弄由西行右轉往北角道的路軌,因為有行人天橋阻礙。
頁: [1]
查看完整版本: 北角總站改建?