andrewyl 發表於 2021-11-9 15:08

灣仔菲林明道九巴站位重組 (往新界方向)

由 2021.11.9 號開始生效 :

900,936,936A 改排到最前。
P968 就改站柱擺係同 城巴 40 同一位置。
961 移過一格。

rusf101001 發表於 2021-11-9 15:29

935同934擺埋一齊做乜野……

ky927 發表於 2021-11-9 15:37

rusf101001 發表於 2021-11-9 15:29
935同934擺埋一齊做乜野……

根本係唔夠位,車頭隊到落渣打都仲可以

rusf101001 發表於 2021-11-9 15:38

ky927 發表於 2021-11-9 15:37
根本係唔夠位,車頭隊到落渣打都仲可以

我意思係話應該擺落936度

peterkwan 發表於 2021-11-9 15:39

睇完都唔係好明.
依家 934/935/936/961 之前 (中環方向) 已經係 905 站, 仲夠位分拆比 936/936A/900?

P.S. 900/936/936A 算係 P968 外, 果個站最少客上既九巴過海線, 咁分拆唔知有咩作用.

ky927 發表於 2021-11-9 15:46

rusf101001 發表於 2021-11-9 15:38
我意思係話應該擺落936度

我諗佢預934/935 都係灣仔起步,佢地預到開車時間,梅花間竹開就唔會撞埋站,反而936黎到唔知幾時,所以拉開一個巴士位掛

ate214 發表於 2021-11-9 15:50

peterkwan 發表於 2021-11-9 15:39
睇完都唔係好明.
依家 934/935/936/961 之前 (中環方向) 已經係 905 站, 仲夠位分拆比 936/936A/900?

尋日已經開始左
放係111/680前面

不過就輪到同962/E11條隊纏綿咁解

lsc04d11 發表於 2021-11-9 16:01

出埋排隊位既通告幾好   幾時先會全面改用呢個形式出站位重組通告?

天空之神 發表於 2021-11-9 16:09

根本應該放大個車站去到渣兜銀行出面,甚至騎埋橋底紅小站頭,咁大條直路都攪到咁迫真係得 TD 先做得出

ATE7025 發表於 2021-11-9 16:31

明明應該搵960/961/968 呢啲密車線放到去最前面,費事頂住後面個燈位,但偏偏九巴就將班次唔多嘅900同936 放到最前,實際舒緩作用不大
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 灣仔菲林明道九巴站位重組 (往新界方向)