AVBWU291 發表於 2021-11-17 16:54

九巴90個巴士總站增「加水站」 推動自備水樽的走塑文化

為鼓勵市民自備水樽,九巴計劃在全港90個巴士總站增設「加水站」,方便市民以斟水代替購買樽裝水,輕鬆實踐「走塑」生活。九巴期望「加水站」可幫助減少廢塑膠對環境及生態的影響,為環保出一分力。環保署《2019年香港固體廢物監察報告》顯示,廢塑膠是香港第三大的都市固體廢物,市民每日棄置量達2,320公噸,佔都市固體廢物的兩成,相等於155部雙層巴士。為宣揚自備水樽的環保訊息,九巴計劃在全港90個巴士總站增設「加水站」,每個「加水站」均備有冷水、熱水、常溫水提供,方便市民購買潔淨飲用水。「加水站」有特別的衞生安全設計,設有活動門阻隔塵埃,出水口採用隱藏式設計,減低直接接觸水樽口的機會。目前已有20個巴士總站設置「加水站」,其餘70個地點,待食物環境衞生署檢查及審批。
https://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news202111164006.html

天空之神 發表於 2021-11-17 17:27

D 加水站既水仲貴過係街買,都無見過有人會比錢買

lsc04d11 發表於 2021-11-17 17:32

邊度係屯門西鐵路站?買水 就真係。。。。。

tina 發表於 2021-11-17 17:33

點解呢間公司唔買善水:lol
明明都係水:lol

s20131417 發表於 2021-11-17 17:39

無諗到而家九記都仲提「鐵路站」呢三個字🤣
只不過,呢批加水機喺啟用之前,唔知擺咗喺度幾耐呢?

Quanta 發表於 2021-11-17 18:08

從來未見過人幫襯。慳唔到膠又要用電,完全係假環保

rickycheng 發表於 2021-11-17 19:13

呢隻加水站要錢都可以出新聞稿

poohpter 發表於 2021-11-17 19:21

「鐵路站」啲加水站免費任斟{:3_64:},九巴卻要A錢{:2_38:}

AVBWU291 發表於 2021-11-17 19:28

仲有大埔鐵路站同荃灣地鐵站㖭

ATS131@45 發表於 2021-11-17 19:59

建議同時推廣走數文化, 以方便乘客, 謝謝
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴90個巴士總站增「加水站」 推動自備水樽的走塑文化